Доступність посилання

ТОП новини

Для порятунку банківської системи потрібні державні кошти – Аржевітін


Україна має повернутися до класичної схеми порятунку банківської системи, вважає голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін. За його словами, це означає захист вкладників та створення спеціальної агенції, на кшталт Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який зараз перевантажений. Інша новостворена агенція, каже Аржевітін, має взяти на себе відбір та управління проблемними банками.

«Звичайно, перед цим іде серйозний аналіз банківської системи: який банк можна рятувати, який банк потрібно рятувати і залежно вже від цієї структури банків, починати ось так діяти. На жаль, без державних коштів тут не обійтися, але вже потім, через рік, два, п’ять, держава, продаючи всі ці активи, поверне собі кошти», – зазначив Станіслав Аржевітін в ефірі Радіо Свобода.

Лише так, каже він, можна рятувати банківську систему, при цьому починати потрібно було ще у 2014.

«У нас є і Фонд гарантування вкладів, у нас є фонд санаційний. Але сьогодні ці установи працюють у гібридному варіанті і не розмежували всі ці речі. Це завдання номер один і тільки у такий спосіб ми можемо рятувати банківську систему», – наголошує Аржевітін.

Торік у грудні Верховна Рада ухвалила закон про капіталізацію та реструктуризацію банків. Документ передбачає комплекс заходів для посилення фінансової спроможності банківської системи України.

26 січня НБУ встановив курс на рівні 30 гривень за долар.

XS
SM
MD
LG