Доступність посилання

ТОП новини

На ЗМІ Росії краще подавати в суд?


Наскільки правомірними є рішення СБУ про затримання й видворення журналістів та рішення Верховної Ради про скасування акредитації?

Київ – Російських журналістів затримують і видворяють з України. Скасовують акредитації російських ЗМІ в держорганах. В ОБСЄ вже назвали такі дії української влади надмірними. В МЗС Росії – полюванням. Наскільки правомірними є рішення СБУ та Верховної Ради?

У четвер кореспондентку російського каналу LifeNews Жанну Карпенко та оператора Олександру Ульянову не пустили до Києва, незважаючи на те, що журналісток офіційно викликали на судове засідання з приводу нападу на них у Києві. Про це повідомляється на сайті телеканалу. 25 лютого Служба безпеки України затримала в Києві двох журналістів російських каналів «НТВ» і «ОРТ». Як повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський, найближчим часом вони залишать територію держави.

В МЗС Росії вже заявили, що розглядають такі дії як «цілеспрямовану провокацію щодо російських журналістів і грубе порушення Україною своїх міжнародних зобов’язань щодо гарантування безпеки журналістів».

«Вони переслідують лише одну мету – створити повністю контрольований інформаційний простір країни. Територія України стає все більш небезпечним місцем для роботи і життя журналістів. Вимагаємо негайно відпустити наших журналістів і припинити полювання на представників російських ЗМІ» – сказано в заяві МЗС Росії.

Відсутність акредитації не є підставою для недопуску?

У СБУ є право видворяти чи не допускати в Україну іноземців, в тому числі журналістів без пояснення причини, пояснює експерт Інституту медіа права Ігор Розкладай. Водночас рішення Верховної Ради щодо скасування акредитації російським ЗМІ є спірним, вважає він.

Ігор Розкладай
Ігор Розкладай

«Це не зовсім відповідає закону. Акредитація з 2011 року не є механізмом фільтрації, це механізм взаємодії журналіста з органом державної влади. Краще запровадити тимчасове обмеження, особливо враховуючи те, що в нас Росія названа державою-агресором, наприклад тимчасовий порядок допуску російських ЗМІ на територію України. Адже є пряма норма: відсутність акредитації не є підставою для недопуску», – зазначає експерт.

Водночас, за словами Розкладая, обмеження діяльності «суб’єктів Російської Федерації, які себе називають журналістами і займаються пропагандою, порушуючи базові стандарти журналістської діяльності, зумисно нагнітають розпалюють ворожнечу», є правомірним.

Як повідомляє видання «Телекритика», у прес-службі СБУ роз’яснили, що українські журналісти також можуть понести кримінальну відповідальність у разі, якщо вони працюватимуть над створенням журналістських матеріалів, які закликатимуть до повалення державного устрою в Україні, ставитимуть під сумнів її територіальну цілісність або здійснюватимуть ще якусь діяльність, яка передбачає кримінальну відповідальність, згідно законів України.

Подавати в суд на всіх порушників?

Галина Тимченко
Галина Тимченко

Зі свого боку, колишня редакторка інтернет-видання Lenta.ru, головний редактор проекту «Медуза» Галина Тимченко є супротивницею будь-яких заборон. Вона називає скасування акредитації ЗМІ недалекоглядним і не дуже розумним вчинком української влади, який підриває до неї довіру

Розумію, що під час конфлікту важко сприймати російську пропаганду і брехню, яка несеться з федеральних каналів але я категоричний супротивник заборон
Галина Тимченко

«Якщо за висилку конкретного журналіста я засуджувати держструктури не можу, це їхнє рішення, то забороняти цілі ЗМІ – це фактично дзеркально повторювати найгіршу практику. Я розумію, що під час конфлікту важко сприймати російську пропаганду і брехню, яка несеться з федеральних каналів але я категоричний супротивник заборон. Боротися проти неправди заборонами – це неправильна тактика. Уявімо ситуацію, коли в США заборонили б французькі ЗМІ. Є міжнародні суди – подавати в суд на організації, наприклад, медійні холдинги за наклеп, дифамацію. Є міжнародна юридична практика, позови про відшкодування шкоди», – зауважує Галина Тимченко.

Дуня Міятович
Дуня Міятович

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович назвала надмірними дії української влади з обмеження роботи в країні російських журналістів.

«Турбує брак прозорості у цьому питанні. Влада має повністю пояснити причини такого кроку і надати список медіа, які підпадають під його дію», – заявила Міятович, яку цитує сайт ОБСЄ.

У четвер стало відомо, що російському журналісту Дмитру Шипілову, який провів три місяці у СІЗО за звинуваченням в образі губернатора Кемеровської області Росії Амана Тулеєва, надали політичний притулок в Україні. Про це Шипілов повідомив в інтерв’ю Російській редакції Радіо Свобода.

Тим часом громадські активісти закликають голову Верховної Ради Володимира Гройсмана негайно підписати Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (№1317). Він передбачає заборону демонстрування фільмів та програм, що пропагують російську армію, міліцію, спецслужби та інші органи держави-окупанта, всіх нових російських фільмів та серіалів, а також фільмів та програм за участю осіб, які загрожують національній безпеці України.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG