Доступність посилання

ТОП новини

Депутати оприлюднили дані 4,5 тисяч своїх помічників


На сайті Верховної Ради з’явилися дані про 4471 помічника народного депутата. Список помічників можна знайти на картці кожного депутата з інформацією, на яких засадах вони працюють: як держслужбовці чи як волонтери. Про це Радіо Свобода повідомив рух «Чесно».

Згідно з оприлюдненими даними, 3259 помічників народних депутатів працюють на громадських засадах, а 685 мають статус держслужбовця.

У середньому в одного народного депутата 11 помічників. Втім рекордсменом Верховної Ради VIII скликання став депутат від «Народного фронту» Микола Кадикало – у нього 29 помічників. Натомість жодного помічника не мають Надія Савченко, Мустафа Джемілєв та Ірина Луценко.

«Помічники є мостами між депутатами і суспільством. Дуже багато хто використовує «корочку» для лобізму. Але нам недостатньо знати ім’я і прізвище. Щоб вважатися частиною цивілізованого світу, нам потрібно ще забезпечити публікацію біографічних даних, зокрема яка у помічників освіта, де вони працювали і зрозуміти які в них компетенції. Тоді й буде відомо, на основі яких критеріїв їх взяли», – розповів координатор руху «Чесно» Андрій Круглашов.

Виводити помічників з тіні депутатів зобов’язав голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Після закликів активістів 28 січня він підписав розпорядження, згідно з яким депутати мають щомісячно оприлюднювати списки свої помічників на сайті Верховної Ради та на інтернет-сторінках депутатів.

«Це одне з тих питань відкритості роботи парламенту, яке давно вже піднімається», – написав він у своєму Facebook.​

XS
SM
MD
LG