Доступність посилання

ТОП новини

Діяч Московського патріархату пояснює росіянам, проти чого боротися


Всеволод Чаплін
Всеволод Чаплін

Протоієрей Всеволод Чаплін лякає шматком ультраліберальної Росії й обіцяє її поразку від Росії православної

Daisy Sindelar

Російський літературний світ і оком не моргнув, коли в інтернеті з’явилося антиутопічне оповідання «Машо і ведмеді». Автором був названий нікому не відомий Арон Шемаєр.

Та тепер, майже через рік після публікації на одному з релігійних сайтів, з’ясувалося, що за цим іменем стоїть священик Російської православної церкви, голова Синодального відділу взаємодії церкви й суспільства Московського патріархату, протоієрей Всеволод Чаплін. І сюжет оповідання, спершу більше схожий на маячню інтернетного одинака-борця з лібералізмом, раптом перетворюється на вікно, що дає змогу зазирнути в те, чого найбільше боїться Кремль.

«Прес-секретар президента Московської Конфедерації і Асамблеї лідерів революції Ташо Пім попередило про примусову евтаназію осіб, які не згодні з новим законом про заборону нетолерантного мислення» – таке «новинне повідомлення» йде на початку оповідання. Далі автор розказує про «генератори щастя», які мають мешканці вигаданого ним світу, веганські сніданки, які вони їдять, «пояси сексогенераторів», про людей-«інтергендерів» і урядовців, які називають себе в середньому роді «воно» після «Великої сексуальної революції». Усе те, що Всеволод Чаплін називає «ліберальним пеклом».

«Лібералізм гине під ударом християнства»

Наприкінці оповідання така Московська Конфедерація гине в бою з силами інших уламків Росії, «звірами-фашистами з так званої вільної Росії», а також із «націонал-реваншистами України та ісламістськими фанатиками Кавказу» у 2043 році. Москву в біблійно-апокаліптичному стилі руйнують ядерні удари.

Всеволод Чаплін наполягає, що таке закінчення «цілковито християнське». Це не просто фантазія, твердить він в інтерв’ю російському виданню «Нєзавісімая газета», – це сценарій того, що може статися з Росією, «якщо ми підемо шляхом у глухий кут дотримання ультраліберальних цінностей». «Ці цінності не можуть не закінчитися тоталітаризмом, тому що вони бездушні, вони антилюдяні, вони ґвалтують саму природу особистості й суспільства», – вважає російський релігійний діяч.

Тому в його оповіданні «Московська Конфедерація» врешті зазнає поразки від тих, кого вона називає «фашистами так званої вільної Росії» і хто, за сюжетом, насправді виявляється щирими православними консерваторами. Ультраліберали-«конфедерати» в самому кінці не мають що протиставити переможним православним, крім ядерної зброї.

Російська еліта боїться лібералізму й розпаду – аналітик

На це оповідання після одкровень чільного діяча РПЦ звернули увагу й на Заході. У США відомий аналітик Пол Ґобл висловлює думку, що оповідання Всеволода Чапліна свідчить, наскільки нервується владна еліта Росії через нестійкість їхньої країни. Крім того, воно підкреслює розкол між Москвою і рештою Росії, вважає американський фахівець.

Сам Чаплін, який нещодавно став автором підручника для мігрантів про правила поведінки в Росії (поводитися тихо, їсти бліни, щі, окрошку, борщ і кашу й пити квас), заявляє, що обов’язком кожного росіянина є боротися за збереження російської культури.

«Росія – це третій Рим. Росія – це єдиний центр непоневоленої цивілізації, що здатна розкритися як християнська. Тому наш патріотизм – це не шовінізм, не поклик крові, … – це перш за все усвідомлення важливості тієї унікальної християнської місії, заради якої, я переконаний, і живе наш народ», – сказав Чаплін в інтерв’ю російському релігійному сайтові religare.ru – тому самому, який опублікував раніше його антиутопію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG