Доступність посилання

ТОП новини

МВФ вимагає збалансувати пенсійну систему України – голова Пенсійного фонду


Збалансованість пенсійної системи є головною вимогою МВФ щодо пенсійної сфери України, але про вимоги скорочувати виплати вразливим прошаркам населення не йдеться, заявив у коментарі Радіо Свобода голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

Таким чином, за його словами, міжнародні донори підштовхують Україну знайти такий спосіб регулювання соціальної сфери, щоб видатки покривались доходами фонду.

Зарудний додає, що пенсії для пільгові категорій громадян зараз частково покриваються за рахунок загальних надходжень до держбюджету. Дефіцит Пенсійного фонду нині на рівні 81 мільярда гривень – це, приблизно, на 10% менше, аніж торік.

«Є й інші шляхи збалансування: це і легалізація заробітної плати, і запровадження єдиних принципів у пенсійному забезпеченні. Ми по всіх цих принципах працюємо. Будемо вносити відповідні пропозиції (для МВФ – ред.)», – пропонує альтернативу Зарудний.

За словами голови правління Пенсійного фонду, не можна сказати, що МВФ нав’язує Україні механізми регулювання соцфери, цей міжнародний донор надає свої рекомендації.

Уряд пропонує парламенту внести зміни до пенсійного законодавства: закріпити принцип поетапного підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок і збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію. Окрім того, пропонують зменшити до 85% обсяг виплачуваних пенсій працюючим пенсіонерам. Ці ініціативи озвучуються в межах проведення пенсійної реформи, основи якої були узгоджені з основним кредитором країни Міжнародним валютним фондом.

Верховна Рада голосуватиме за пакет законопроектів, необхідних для отримання чергового траншу від МВФ, на засіданні 3 березня.

XS
SM
MD
LG