Доступність посилання

ТОП новини

Це штиль перед великою бурею – заступник комбата про Широкине


Український військовослужбовець у Широкині. 25 лютого 2015 року
Український військовослужбовець у Широкині. 25 лютого 2015 року

Відведення важкої зброї на Донбасі триває. Сторони конфлікту обмінюються звинуваченнями

Київ – Українські військові заявляють про провокації з боку бойовиків, однак не припиняють відведення важкого озброєння. Сепаратисти у свою чергу звинувачують українську сторону в недотриманні мінських домовленостей. В зоні конфлікту залишається кілька «гарячих» точок, але бійці відзначають, що артилерійські обстріли таки припинились. Водночас, не вірять заявам бойовиків і чекають відновлення зіткнень. Генштаб підтверджує таку загрозу.

Для відведення артилерії калібром понад стоа міліметрів у сторін конфлікту є два тижні. Саме такий термін передбачений мінськими домовленостями. Бойовики заявляють, що вже перемістили близько 90 відсотків артилерійських установок. Натомість, звинувачують українських військових в тому, що вони ігнорують досягнуті домовленості.

Лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко озвучив ультиматум, за яким, якщо українська сторона не припинить атаки та не відведе озброєння, то він накаже повернути артилерію на назад.

Військові готові повернути техніку на попередні рубежі – Порошенко

В будь-який час наші військові готові повернути техніку і в стислий термін дати відсіч ворогу
Петро Порошенко

Так само у своїй заяві президент України Петро Порошенко звинуватив у порушеннях сепаратистів.

«Це лише перший, тестовий крок, початок виконання мінського плану, який ми вибороли на дуже важких переговорах у Мінську. Який поки що порушується супротивником, і тому в будь-який час наші військові готові повернути техніку на попередні рубежі і в стислий, найкоротший термін, дати відсіч ворогу», – заявив президент.

Порошенко: військові готові повернути важке озброєння у разі загострення на Донбасі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00


Однією з точок, де, попри оголошене перемир’я, не вщухає вогонь, є село Широкине. Воно розташоване за 20 кілометрів на схід від Маріуполя і є крайньою позицією української армії на цій ділянці фронту. Разом із військовими Збройних сил України, оборону тут тримають бійці добровольчого батальйону «Донбас». За словами заступника комбата з позивним «Сват», наразі тут і справді припинився артилерійський вогонь, однак стрілянина не вщухає.

«Протистояння продовжується. Є стрільба зі стрілецької зброї, з АГС-17. Міни прилітали звідти. Ми ще не ідентифікували, який це був калібр: чи 82-й, чи 120-й. Перед великим штормом на море падає повний штиль, потім в один момент все це вибухає і починається велика буря, дуже велика. Оце приблизно такий стан там на даний час», – розповів заступник комбата.

Один день на передовій в Широкиному
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00


Не можна повторювати в Маріуполі помилки Дебальцева – експерт

Саме про наступ бойовиків у маріупольському напрямку заявив директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер. За його даними, контроль над містом необхідний Росії, щоб прокласти сухопутний коридор до Криму. Атаки, зазначив Клеппер, слід чекати весною.

Сергій Згурець
Сергій Згурець

Підтверджують таку загрозу і українські експерти. Керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець вважає, що влада повинна звернути особливу увагу на Маріуполь, і не допустити прорахунків, які були допущені в Дебальцеві, адже два цих міста зі стратегічної точки зору мають схожі значення.

«Дебальцеве – це вдалий транспортний вузол, де є прямий залізничний шлях до Ростова. А Маріуполь є транспортним вузлом, бо це морський порт. І його втрата в цій зоні потихеньку відсікає Україну від морських вузлів. Тому, по великому рахунку, це елементи довготривалої стратегії», – вважає експерт.

За інформацією штабу АТО, за останню добу в зоні конфлікту загинули троє українських військовослужбовців, семеро поранені.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG