Доступність посилання

ТОП новини

Савченко думає почати сухе голодування – адвокат


Надія Савченко, 25 лютого 2015
Надія Савченко, 25 лютого 2015

Українська льотчиця Надія Савченко хоче почати сухе голодування, повідомив її адвокат Ілля Новиков в інтерв’ю російському телеканалу «Дождь».

«Надія дійсно обдумує можливість переходу на сухе голодування. Поки що ми бачимо, що на всі наші пропозиції і кроки ми тільки чуємо дуже зарозуміле від Слідчого комітету, що їм видніше і вони розберуться. Ми, звичайно, будемо штовхати їх під руку», – розповів Новиков у п’ятницю, 27 лютого.

Ілля Новиков бачив Надію Савченко у четвер і говорить, що у неї сильно болів шлунок.

«У неї, за словами німецьких лікарів, вже явно намітилися проблеми із жовчним міхуром. І найближчими днями можуть початися проблеми з нирками», – зазначив Ілля Новиков.

27 лютого голова Ради з прав людини при президенті Росії Михайло Федотов відправив листа на ім’я голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна з проханням про зміну запобіжного заходу для Надії Савченко, яка голодує вже 77-й день.

Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) називає задовільним стан здоров’я Савченко і закликає правозахисні організації та ЗМІ не вводити громадськість в оману недостовірною і неперевіреною інформацією.

25 лютого Московський міський суд залишив у силі рішення Басманного суду Москви, який продовжив арешт до 13 травня. Тоді під час засідання Савченко заявила, що «до наступного суду я можу й не дожити».

26 лютого із закликом негайно звільнити Надію Савченко з гуманітарних міркувань до Росії звернувся Євросоюз. Там нагадали, що Москва несе відповідальність за стан здоров’я української льотчиці.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Наприкінці червня сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

XS
SM
MD
LG