Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» закликає «Газпром» дотримуватися газових заявок


«Нафтогаз» закликає «Газпром» дотримуватися заявок на постачання передплаченого газу, які українська компанія виставляє згідно з контрактною процедурою.

«Нафтогаз очікує отримання заявленого обсягу оплаченого газу, не більше, ні менше, через узгоджені пункти прийому газу. Непередбачуваність поставок з боку «Газпрому» ускладнює нашу роботу з цим постачальником» – заначила речниця «Нафтогазу» Альона Осмоловська у п’ятницю, 27 лютого.

В українській компанії зазначають, що 26 лютого «Газпром» недовиконав заявку «Нафтогазу» на 20%.

27 лютого «Нафтогаз» перерахував «Газпрому» передоплату у розмірі 15 мільйонів доларів за постачання російського газу у березні.

Речник «Газпрому» Сергій Купріянов підтвердив надходження цих коштів. Але, за його словами, «за поточним рівнем поставок цієї передоплати вистачить ще приблизно на одну добу».

Напередодні в «Газпромі» заявили про готовність постачати газ в Україну не через пункти пропуску, з яких газопроводи ведуть на території, контрольовані сепаратистами.

25 лютого голова правління української компанії Андрій Коболєв написав листа-відповідь голові правління «Газпрому» Олексію Міллеру. У листі Коболєв зазначив, що «Газпром» виконує заявку «Нафтогазу» на поставку оплачених обсягів газу лише на 40%, і наголосив, що «поставка газу і зміна пунктів поставки здійснюється тільки за взаємною згодою сторін».

Різниця в підрахунках балансу виникає через те, що «Газпром» попередніми днями почав постачати газ на території, підконтрольні проросійським сепаратистам і російським військам. Ці обсяги газу подаються через газовимірювальні станції і трубопроводи, які Україна наразі не контролює.

XS
SM
MD
LG