Доступність посилання

ТОП новини

Тальявіні: в Україні переломний момент між війною і миром


Спостерігачі ОБСЄ на Донбасі, 26 лютого, 2015
Спостерігачі ОБСЄ на Донбасі, 26 лютого, 2015

Представники ОБСЄ заявляють про певну стабілізацію на Донбасі, але застерігають від подальшої ескалації конфлікту.

«Наразі ми спостерігаємо переломний момент між війною і миром в Україні», – сказала спеціальний представник ОБСЄ в Україні Гайді Тальявіні під час виступу у Раді безпеки ООН у п’ятницю, 27 лютого.

Тальявіні наголосила, що наразі інтенсивність обстрілів на Донбасі зменшилася, полонені були звільнені і почалося відведення важкого озброєння. Але вона наголосила, що ситуація залишається дуже нестійкою.

Голова Спостережної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, своєю чергою, заявив у Раді безпеки ООН, що частина важкого озброєння з лінії зіткнення на сході України була відведена, а кількість обстрілів значно скоротилася упродовж останніх днів. Але Апакан повідомив про бойові дії навколо Донецького аеропорту та Маріуполя, що на півдні Донеччини.

Це було перше засідання Ради безпеки ООН з часу, як 12 лютого лідери «нормандської четвірки» у Мінську домовилися про припинення вогню на Донбасі, де з квітня минулого року, за даними ООН, загинуло 5800 людей.

27 лютого, у прес-центрі АТО повідомили, що за минулу добу на Донбасі загинули 3 українських військових, семеро було поранені. Останні два дні в штабі АТО фіксують зменшення обстрілів на Донбасі.

26 лютого українські військові почали відведення важкого озброєння від лінії розмежування, що також передбачене Мінськими домовленостями.

24 лютого в угрупованні «ДНР» заявили, що почали відведення важкого озброєння згідно з мінськими домовленостями. Натомість речник АТО Андрій Лисенко повідомив, що бойовики здійснюють передислокацію та перегрупування своїх сил на інших напрямках, заявляючи про начебто відвід важкого озброєння.

В ОБСЄ заявили, що сторони конфлікту на Донбасі досі не надали інформації про їхнє важке озброєння та плани його відведення.

Відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі передбачено мінськими домовленостями. Про це домовилися лідери України, Росії, Німечини та Франції. Мінські угоди підписали також проросійські сепаратисти.

XS
SM
MD
LG