Доступність посилання

ТОП новини

Сніжне: як працює соціальна їдальня за «ДНР»


Сніжне: як працює соціальна їдальня за «ДНР»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Сніжне: як працює соціальна їдальня за «ДНР»

Після «голодних бунтів» на окупованому Донбасі відкривають соціальні їдальні

У місті Сніжному на Донеччині, яке контролюють сепаратисти, багато місцевих жителів не мають роботи, не отримують ні зарплати, ні пенсії. Про це свідчить і зростання відвідувачів у соціальній їдальні, де жителі Сніжного можуть харчуватися безкоштовно.

Сніжне на Донеччині знаходиться майже на кордоні з Росією. В мирні часи тут мешкали біля 70 тисяч людей. Зараз точної статистики немає. Серед тих, хто залишився, багато людей не мають за що жити, спостерігається дефіцит деяких продуктів.

Саме звідси рік тому місцева влада вивозила людей на автобусах на мітинги під загальною назвою «русская весна» до Донецька, де проголосили про нову посаду так званого губернатора, яку зайняв Павло Губарєв.

Сьогодні Губарєв вже не називає себе «народним губернатором», а вважає себе головою руху «Новоросія». Серед пріоритетів цього руху, як заявляють його ініціатори, створення соціальних їдалень для жителів «ДНР» і «ЛНР».

Таким закладом у Сніжному керує Ольга Чумаченко. За її словами, їдальня обслуговує близько 800 осіб на день, серед них переважно люди похилого віку, жінки і діти. Частину продуктів, в основному консерви, видає «міністерство праці та соціальної політики» угруповання «ДНР».

Проте їх не вистачає, щоб нагодувати всіх бажаючих, кількість яких зростає. «Дуже мало. В основному це тушонка, сардини, мука, цукор. Крупи, макарони – з цим все проблематично», – каже Чумаченко.

Керівник їдальні розповідає, що домовилася з керівництвом місцевого ринку про крупи, борошно та овочі, також надходить інша гуманітарна допомога.

«Дев'ять місяців вже немає зарплати. Я не переоформляв нічого. Не було за що туди їздити. А тепер чекаємо, що вони вирішать», – говорить один з відвідувачів їдальні на Донеччині.

Соціальна їдальня в Сніжному працює з листопада 2014 року. Її відновили на базі колишньої міської їдальні, яку закрили 2009 року.

Восени 2014 року у низці міст Донбасу відбулися акції непокори місцевих жителів передовсім із соціальними вимогами, які назвали «голодними бунтами».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG