Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані після «невидимої» кампанії відбуваються вибори


Президент Таджикистану Емомалі Рахмон на виборчій дільниці, 1 березня 2015 року
Президент Таджикистану Емомалі Рахмон на виборчій дільниці, 1 березня 2015 року

У Таджикистані відбуваються парламентські вибори – після виборчої кампанії, яку міжнародні спостерігачі назвали «невидимою».

Майже 300 кандидатів від восьми політичних партій виборюють 63 місця в нижній палаті парламенту. Очікується, що Народно-демократична партія президента Емомалі Рахмона, виграє з великим відривом.

Головним політичним конкурентом владної партії є Партія ісламського відродження Таджикистану (ПІВТ), єдина офіційно зареєстрована ісламську партія в країнах Центральної Азії. Ця політична сила, а також Соціал-демократична партія критикують уряд, натомість інші учасники виборчого процесу називають себе конструктивною опозицією і відкрито підтримують політику влади.

У проміжній доповіді Організація з безпеки і співробітництва в Європі відзначила, що Партія ісламського відродження Таджикистану і соціал-демократи заявляють про політичний тиск і стурбовані через відсутність рівних умов для передвиборної агітації.

Жодні вибори, які проводилися в Таджикистані за часів правління Рахмона – від 1994 року – не були визнані західними спостерігачами вільними і справедливими.

XS
SM
MD
LG