Доступність посилання

ТОП новини

Парламенту запропонують піти на непопулярні кроки


©Shutterstock
©Shutterstock

Якщо урядові пропозиції не ухвалять, то Кабмін може подати у відставку

У понеділок, 2 березня, на позачерговій сесії Верховної Ради мають розглянути зміни до державного бюджету та низку інших законопроектів, ухвалення яких нібито є умовою отримання кредиту від МВФ. За словами депутатів, переговори можуть бути тривалими, адже доведеться ухвалювати й непопулярні рішення, зокрема, про зменшення пенсій працюючим пенсіонерам на 15 %. Експерти припускають, що в коаліції можуть виникнути непорозуміння, однак голосів для результативного голосування має вистачити.

Верховна рада має розглянути сім законопроектів: крім змін до бюджету, податкового та бюджетного кодексів має бути розглянуто й три законопроекти, які передбачають зміни до законів про пенсійне забезпечення.

Утім, депутати припускають, що переговори триватимуть також і в першій половині дня 2 березня. Адже напередодні представники двох фракцій зі складу більшості – «Батьківщини» та Радикальної партії – заявляли про неготовність підтримувати такі урядові ініціативи як підвищення пільгового пенсійного віку для жінок та зменшення пенсій для працюючих пенсіонерів на 15 %. У свою чергу, вони мають також законотворчі пропозиції.

«У тому вигляді, в якому зміни до бюджету є зараз, наша фракція підтримувати не буде. Ми висунули низку пропозицій, комітети мають їх опрацювати й узгодити – і все це збереться о 16.00. Говорити – чи ми їх підтримаємо о 16.00 – будемо тоді, коли ми їх побачимо», – каже член фракції Радикальної партії Ігор Мосійчук.

Коаліція між відставками і непопулярними рішеннями

Крім того, фракція Радикальної партії та деякі інші народні обранці обіцяють порушити питання про відставку голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

«Буде голосуватися низка законів, пов’язаних зі стабілізацією фінансово-банківською системи, стабілізацією гривні. Ми вважаємо, що це має бути звільнення голови НБУ», – наголошує Ігор Мосійчук.

Утім, у разі, якщо необхідні для отримання кредиту МВФ законодавчі зміни не будуть ухвалені, то можлива відставка уряду.

Якщо зміни до бюджету не ухвалюються, то, думаю, може бути одразу й відставка уряду. Бо бюджет – це основний закон
Олег Медуниця

«Якщо зміни до бюджету не ухвалюються, то, думаю, може бути одразу й відставка уряду. Бо бюджет – це основний закон. Його неухвалення свідчить про наявність кардинальних протиріч, які не можна в рамках коаліції вирішити», – припускає член фракції «Народного фронту» Олег Медуниця.

Політичний експерт Євген Магда вважає, що вирішальною буде позиція двох найбільших фракцій парламентської більшості – «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту».

Якщо вони не зможуть ухвалювати непопулярні рішення, але потрібні Україні, то термін придатності цього парламентського скликання швидко спливатиме
Євген Магда

«Бути в коаліції – це також мистецтво. Якщо вони не зможуть ухвалювати непопулярні рішення, але потрібні Україні, то термін придатності цього парламентського скликання швидко спливатиме», – каже він.

На думку експерта, найбільші фракції парламентської більшості приречені порозумітися щодо ухвалення непопулярних рішень, бо інакше це може мати для них непередбачувані наслідки.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG