Доступність посилання

ТОП новини

Закупівля вакцин через ВООЗ та ЮНІСЕФ: ініціативність депутатів чи схема на мільярд?


©Shutterstock
©Shutterstock

У Верховній Раді зареєстровано вісім законопроектів щодо регулювання передачі держзакупівель ліків міжнародним організаціям

Київ – Дозволити міжнародним організаціям, що працюють у галузі охорони здоров’я, займатися в Україні державними закупівлями ліків депутати пропонують аж у три різні способи. Саме стільки пакетів законопроектів зареєстровано з цього приводу у Верховній Раді. Всі вони ініційовані представниками парламентської більшості. Громадські активісти переконані: у такий спосіб депутатів намагаються заплутати і взагалі зірвати голосування.

Чотири із п’ятнадцяти різновидів вакцин для українців, серед яких – від поліомієліту та гепатиту В, цього року можна буде закупити через ЮНІСЕФ, зекономивши близько півтора мільйона доларів. За словами міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, це стане можливим, якщо депутати дозволять здійснювати державні закупівлі ліків із залученням міжнародних організацій.

Ми знаємо про потребу близько десяти мільйонів доз різних вакцин – це від 20 до 23 мільйонів доларів щороку
Олександр Квіташвілі

«В Україні щороку народжується близько 500 тисяч дітей. Ми знаємо про потребу близько десяти мільйонів доз різних вакцин. У грошовому еквіваленті це від 20 до 23 мільйонів доларів, які нам потрібні щороку для забезпечення вакцинації новонароджених», – говорить він.

Наразі, зазначив Квіташвілі, до Верховної Ради внесені два законопроекти, розроблені спільно із міністерством та громадськими організаціями, якими депутати пропонують врегульовувати це питання – один для залучення до держзакупівель міжнародних організацій і другий для звільнення від сплати ПДВ операцій з постачання лікарських засобів.

На кону 1,1 мільярд гривень – «Центр протидії корупції»

Однак впродовж кількох днів після їхньої реєстрації у парламенті, окрім згаданих законопроектів,зареєстрували ще шість альтернативних, розповіла Радіо Свобода Олександра Устінова із «Центру протидії корупції». Усі тексти дуже схожі, відрізняючись всього у кількох пунктах.

Водночас, за словами Устінової, подання кількох окремих законопроектів замість внесення правок в основний – давня корупційна схема: це робиться для того, щоб заплутати депутатів і щоби жоден закон не був ухвалений.

Всі чудово розуміють: якщо зараз зірвати цей процес – Україна просто фізично не встигне передати процес закупівель міжнародним організаціям. На кону зараз стоїть 1,1 мільярд гривень
Олександра Устінова

«Фактично, за законом, процес закупівель починається з лютого, тобто збираються заявки, а у квітні вже починаються тендери. Всі чудово розуміють: якщо зараз зірвати цей процес, то потрібно буде по новому реєструвати законопроекти, це вже потрібно буде робити на наступну сесію, відповідно – затягнеться процес, і Україна просто фізично не встигне передати процес закупівель міжнародним організаціям, – зазначає активістка, наголошуючи. – На кону зараз стоїть 1,1 мільярд гривень».

Ми не знали, що хтось іще розробляє ці законопроекти – Дроздик

Натомість співавтор альтернативного пакету законопроектів, що також регламентує закупівлю ліків, депутат від «Народного фронту» Олександр Дроздик у коментарі Радіо Свобода сказав, що подані пізніше законопроекти не скеровані проти урядових, а просто розроблялися окремо, і його ініціатори просто не знали про розробку спільно з МОЗ.

Ми підготували законопроект і не знали, що хтось до нас подасть
Олександр Дроздик

«Ми підготували законопроект і не знали, що хтось до нас подасть, оскільки і наш законопроект зареєстрований 17 числа, і той інший фактично зареєстрований 17 числа. Я особисто у місті Києві навіть 17-го не був, а підписав 16-го», – пояснює він.

За його словами, жоден із поданих законопроектів не є «поганим», і вирішити – який саме законопроект подавати на розгляд Верховної Ради – повинен профільний парламентський комітет.

Одна із авторів третього альтернативного пакету законопроектів депутат від «Самопомочі» Ірина Сисоєнко, яка на своїй сторінці у Facebook заявила, що не вірить у дієздатність запропонованих колегами законотворчих ініціатив, пояснити свою позицію Радіо Свобода відмовилась.

Проведення держзакупівель вакцин та ліків через міжнародні організації є одним із пунктів коаліційної угоди, підписаної депутатами від п’яти партій наприкінці листопада минулого року.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG