Доступність посилання

ТОП новини

Зростання курсу валюти шкодить волонтерському руху


Для зберігання вервичок
Для зберігання вервичок

У волонтерському русі розпочався новий етап допомоги бійцям– виготовляють все необхідне з того, що мають

Львів – Зростання валюти позначається на волонтерській діяльності. Адже значно менше необхідної амуніції волонтери можуть придбати для армії на пожертви людей. Водночас через економічну кризу у країні у волонтерському русі розпочався новий етап допомоги бійцям – виготовляють все необхідне з того, що мають.

Зростання цін на продукти і товари першої необхідності, нестабільний курс валюти вплинули на те, що більшість людей ледве дають собі раду, а тому дедалі менше можуть допомогти своїми пожертвами армії.

80% амуніції – форму, взуття, термобілизну – львівські волонтери купують за гривні, але вартість зросла. Втім чимало товарів постачальники продають лише за валюту. 3,5 тисячі дуже якісних спальників для мобілізованих на Яворівський полігон волонтери змогли придбати по 12 євро. Але кілька місяців тому за витрачену суму на цю закупівлю змогли б купити значно більше, аніж за нинішнього курсу валюти.

Волонтери, на відміну від міністерства, вишуковують якісні речі і якнайдешевше. Нам постачальники йдуть на зустріч, бо знають, що ми працюємо прозоро і все йде на фронт
Ірина Яремко

«Волонтери, на відміну від міністерства, вишуковують якісні речі і якнайдешевше. Нам постачальники йдуть на зустріч, бо знають, що ми працюємо прозоро і все йде на фронт. Коли просимо наших людей пожертвувати кошти, нам важко спрогнозувати, яка сума в гривнях потрібна. Не можемо спланувати з тим курсом валюти. Взагалі не розумію політики Нацбанку, це шкодить усій країні. Люди живуть у напруженні, стресі. Хочеш купити більше, а виходить, що купуєш, скільки дозволяє валюта», – говорить волонтер «Самооборони Львівщини» Ірина Яремко.

Добровольці у зоні бойових дій змушені пересуватись на легкових автомобілях через брак БТРів. Довший час волонтери забезпечують машинами, на які кріплять кулемети, бійців батальйонів «Айдар» і «Донбас». Автомобілі вартістю півтори-три тисячі євро шукають у європейських країнах. Кажуть, що у Польщі викупили практично всі вживані, придатні для бійців, автомобілі. До того ж, дедалі складніше зібрати пожертви через зубожіння населення. А тому ще місяць втримаються, а надалі ситуацію не прогнозують.

Волонтери не втрачають запал

Вже нині волонтерський рух починає новий етап, коли стараються виготовляти речі для бійців з того, що мають. Овочі для сухого борщу селяни дають безкоштовно, військові черевики роблять зі старих шкіряних курток, буржуйки з вживаного матеріалу, захисні сітки для зими плели із постільної білизни, сьогодні маскувальні сітки роблять з відходів від чобіт, які постачає один із підприємців. Школярі і пенсіонери розділяють тканину.

«Ото сиджу і ріжу для сіток. Ніколи в житті не думала, що отак будемо допомагати нашій бідній армії. Якби не підтримка волонтерів, то Путін був би вже у Львові», – говорить пенсіонерка Марія, бухгалтер за фахом.

А поруч Ніна Гевус, яка до пенсії працювала усе життя хіміком, переробляє зі старих светрів камізельки для вояків.

Ніна Гевус
Ніна Гевус

«Хлопці кажуть, що мерзнуть. От ми й робимо. Тут багато є що робити. Отак приходжу на 11 годину», – каже пенсіонерка.

А з рукавів светрів і старих пальто швея Вікторія Звір шиє пояси для бійців. Жінка цілий день працює на роботі, а щоб допомогти армії, прокидається о 3-4 годині і сідає за швейну машинку.

«Військові попросили нас зробити їм щось утеплене, бо мерзнуть у спину, щоб не продувало поясницю. Робимо з того, що є. Наші люди обідніли, без грошей самі. Бачимо, що бідний дасть бідному швидше, аніж багатий. Просимо людей не викидати речі і не соромитись нам приносити», – наголосила волонтер центру «Самооборона Львівщини».

Камізелька для бійця
Камізелька для бійця

Раніше волонтери купували бійцям розвантажувальні жилети вартістю до 80-85 євро, нині стараються їх пошити самостійно.

Навіть весільні сукні, які привіз один із підприємців, у волонтерів не пропадають. Використовують не лише тканину для маскувальних сіток, але й відпорюють бісер, а вже з ньогошколярі виготовляють подарунки для бійців – ангеликів, метеликів або вишивають ікони, щоб подарувати бодай трішки радості.

Подарунки
Подарунки

Львівські волонтери почали працювати за правилом – залежно від того, що їм привозять підприємці і прості люди, вони вже мудрують, як це перетворити у корисну для армії річ. А ідей і бажання допомогти їм не бракує. Це, принаймні, не залежить від курсу долара чи євро.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG