Доступність посилання

ТОП новини

«АнтиСНІД»: в Україні за 2014 рік зросла кількість нових випадків ВІЛ/СНІДу


В Україні в 2014 році зросла кількість нових випадків ВІЛ/СНІД, які спровокували згортання програм боротьби з поширенням СНІДу і руйнування інфраструктури, що надавала відповідну медичну допомогу, повідомив Радіо Свобода директор з комунікацій міжнародного благодійного фонду «АнтиСНІД» Павло Пімінов.

За його словами, поширення епідемії також спричинило падіння ринку так званих «бар’єрних контрацептивів» (презервативів) внаслідок соціально-економічної кризи.

За даними фонду, ринок продажу презервативів у 2014 році впав приблизно на чверть у порівнянні з 2013 роком, і тенденція до падіння продажів зберігається цього року.

«Це можна вважати катастрофою, яка вже має проекцію не лише на уразливі групи, а загалом на українське населення. Адже презерватив – це визнаний усіма міжнародними структурами найбільш доступний і найбільш надійний засіб від інфікування ВІЛ. Лише коли поліпшиться економічна ситуація, коли у людей вистачатиме коштів на найнеобхідніші речі, вони знову зможуть купувати презервативи і захищати себе від інфекції», – зазначив Пімінов.

На початку 2014 року кількість нових випадків ВІЛ/СНІД-у зросла на 6 відсотків у порівнянні з 2013 роком. Починаючи з 1987 року і до квітня 2014 року Центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями Міністерства охорони здоров’я України зареєстрував понад двісті тисяч випадків ВІЛ-інфекції (майже 270 тисяч українців живуть з ВІЛ-інфекцією). Від 1987 року в Україні від ВІЛ/СНІДу померли понад 35 тисяч людей. Ці дані наводять експерти фонду «АнтиСНІД» і Центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ.

Після окупації Росією Криму й окремих районів Донбасу міжнародні фахівці не в змозі отримувати звідти дані щодо епідеміологічної ситуації на місцях у повному обсязі, але вони припускають, що на початок нинішнього року ситуація з поширенням ВІЛ/СНІДу стала ще більш критичною, зауважив Пімінов.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна залишається європейським лідером за масштабами розповсюдження ВІЛ-інфекції. Уперше в історії України у 2012 році епідемія ВІЛ/СНІД-у загальмувалась, з 2013 року через згортання програм з боротьби зі СНІДом темпи епідемії знову пришвидшились.

XS
SM
MD
LG