Доступність посилання

ТОП новини

Група українців чеського походження перебирається із Запорожжя до Чехії


Близько 40 громадян України, людей із чеським походженням та члени їхніх родин, вирушили вранці автобусом у дводенну подорож до Чехії з села Новогородківка біля Мелітополя Запорізької області. Це село, засноване півтора сторіччя тому вихідцями з чеських земель, чехи досі називають його старою назвою – Чехоград.

Як повідомило «Чеське радіо», перед цим переселенці у прискореному порядку отримали дозволи на постійне мешкання в Чехії. На перші півроку їх приймуть у гуртожитковому закладі Міністерства внутрішніх справ Чехії. У наступному списку на переселення – ще близько 50 мешканців із цього села.

Перед переїздом переселенці вчили чеську мову – в селі вже кілька років працюють направлені з Чехії викладачі. За повідомленням «Чеського радіо», мову ще пам’ятають тільки старші люди, молодь суцільно російськомовна.

За даними чеської сторони, нині з близько 1200 мешканців села чеське походження має близько половини, до Чехії хотіли б переселитися загалом близько 200 осіб. Головна причина бажання виїхати – економічна; війну на сході України, до зони якої близько 250 кілометрів, називають другою причиною.

Останнім часом із бажанням переселитися до Чехії почали звертатися все нові громадяни України, які мають чеське походження. У першу чергу нині йдеться про таких осіб із Донбасу і решти сходу України, а також із Криму. Чехія попереджає, що на переселенців не чекають «ніякі будинки, ніякі авта й ніякі мільйони» – тільки базове житло, їжа і страхування на перший час, а також курси чеської мови і визнання отриманої освіти.

На територію України чехи переселялися у другій половині 19-го століття, в першу чергу на Волинь. Частина їхніх нащадків уже повернулася на батьківщину двома хвилями – після Другої світової війни, а також на початку 1990-х років. За чеськими підрахунками, в Україні далі живе до 20 тисяч осіб чеського походження.

XS
SM
MD
LG