Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: луганські сепаратисти не показують, куди відводять озброєння


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Організація з безпеки і співпраці у Європі повідомляє, що сепаратисти з луганського угруповання «ЛНР» продовжували не допускати спостерігачів її Спеціальної моніторингової місії в Україні до остаточних пунктів базування важких озброєнь, що відводяться від лінії контакту.

За повідомленням, іще в чотирьох таких випадках, що відбувалися 28 лютого і 1 березня, сепаратисти з «ЛНР», демонструючи спостерігачам відведення озброєнь, у якийсь момент забороняли їм спостерігати за цим відведенням далі.

Про таку ж поведінку луганських сепаратистів ОБСЄ вже повідомляла попередніми днями.

Натомість угруповання «ДНР» показало спостерігачам, де будуть базуватися відведені озброєння. В ОБСЄ заявляють, що наступними днями будуть спостерігати за цими об’єктами.

Це повідомлення стосується подій попередніх днів. Сьогодні ж, 2 березня, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні написала у фейсбуці, що наразі не може підтвердити відведення сторонами важких озброєнь через те, що не має необхідної інформації, як-то про те, де є озброєння на даний момент, якими шляхами його будуть відводити, місця, де важке озброєння зосередять. «Щоб переконатися, що райони виведення вільні від важких озброєнь, СММ вимагає повного і безперешкодного доступу», – мовиться в заяві.

У штабі антитерористичної операції в понеділок, 2 березня, заявили, що відведення важкого озброєння на Донбасі згідно з Мінськими домовленостями триває. Але, як заявив речник АТО Андрій Лисенко, «казати про це поки зарано, оскільки ми щодня спостерігаємо порушення припинення вогню, зокрема й із використанням важкого озброєння, яке бойовики мали вже відвести від передової».

Сепаратисти з угруповань «ДНР» і «ЛНР» заявляють, що вже завершили відведення озброєнь зі свого боку, але перевірити це наразі неможливо. У штабі АТО стверджують, що сепаратисти ночами повертають на попередні місця ті важкі озброєння, які відводять удень.

XS
SM
MD
LG