Доступність посилання

ТОП новини

Гончаренко знав, чим може завершитися візит до Москви – правозахисниця


Народний депутат України Олексій Гончаренко під час маршу пам’яті Бориса Нємцова. Москва, 1 березня 2015 року
Народний депутат України Олексій Гончаренко під час маршу пам’яті Бориса Нємцова. Москва, 1 березня 2015 року

В Одесі неоднозначно відреагували на затримання Олексія Гончаренка

Одеса – Першого березня під час маршу у Москві, присвяченого пам’яті Бориса Нємцова, російські правоохоронці затримали народного депутата України Олексія Гончаренка. Пізніше у Слідчому комітеті Росії повідомили, що його допитують у рамках справи «про замах на вбивство і катування громадянина Російської Федерації під час трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року». Захистом народного депутата займалися адвокати Надії Савченко. Вже ввечері Олексій Гончаренко був звільнений з-під варти. Представники МЗС України засудили цей інцидент та назвали його порушенням засадничих прав людини. У рідній для Гончаренка Одесі активісти стверджують, що реакції щодо затримання депутата неоднозначні.

Народного депутата України Олексія Гончаренка затримали 1 березня у центрі Москви під час акції памʼяті російського опозиціонера Бориса Нємцова за начебто непокору законній вимозі співробітника поліції.

Пізніше представники Слідчого комітету Російської Федерації повідомили, що Гончаренка допитують у справі про злочини стосовно загибелі російського громадянина під час трагічних подій в Одесі 2 травня. На таку заяву одразу відреагував помічник міністра МВС Антон Геращенко. Він нагадав, що після трагічних події 2 травня в Одесі серед потерпілих не було жодного громадянина Російської Федерації чи громадян будь-якої іншого держави.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

У неділю увечері Олексія Гончаренка відпустили та доправили на територію консульства України. Вже в понеділок у МВС Росії в Москві підтвердили, що не мають претензій до народного депутата України, і він може безперешкодно залишити територію Росії.

В Одесі, де народився та починав свою політичну кар’єру Гончаренко, реакція на затримання депутата доволі різна. Громадські активісти трактують це як піар-акцію та зауважують, що він завжди любив привертати увагу до своєї персони.

Про причетність Гончаренка до подій 2 травня, коли під час пожежі загинуло 48 людей, проросійські активісти говорили одразу після самої трагедії.

Відома одеська правозахисниця та журналіст Віра Запорожець висловила переконання, що Гончаренко знав, чим може завершитися його візит до Москви, враховуючи деякі його висловлювання щодо подій 2 травня.

«Чисто з юридичної точки зору притягувати до відповідальності його немає підстав. Крім того, що вони причепилися до однієї фрази «ми ліквідували наметове містечко», але він потім швидко виправився. Не кажучи про те, що у нього дипломатичний статус», – коментує правозахисниця.

Запорожець говорить, що одесити ставляться до Гончаренка неоднозначно, адже він колишній «регіонал», син колишнього мера. Але зараз його позиція скерована на єдність України і це у багатьох викликає симпатію.

Затримання депутата правозахисниця тлумачить як черговий спосіб нагадати про себе, а також вважає, що така пильна увага, зокрема і на міжнародному рівні, завжди була його метою. «Проте він молодець, бо мало хто з українських політиків, а тим паче з одеських політиків, поїхали на цей марш», – підсумувала Запорожець.

В інтерв’ю Радіо Свобода Олексій Гончаренко розповів, що до нього під час акції підходили люди для спілкування. «Вони бачили футболку, розуміли, що чоловік з України – фотографувалася зі мною, говорили слова підтримки. Після цього до мене підійшли четверо поліцейських і попросили слідувати за ними», – згадує народний депутат України.

Одеська юрист Євгенія Сєрая вважає, що у цьому інциденті дуже багато непорозумінь з обох боків. «Спочатку його затримали начебто за непокору поліції, потім виплило 2 травня. У ситуації треба детально розбиратися», – говорить вона.

Я показав дипломатичний паспорт. Вони сказали, що все це для них нікчемний папірець. Запхнули до авто-клітки, потім витягли, потім мене побили
Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко розповів Радіо Свобода, як відбулося його затримання: «До мене підійшли четверо поліцейських і попросили слідувати за ними. Вони провели мене до автозаку. Я представився, сказав, хто я, показав дипломатичний паспорт. Вони сказали, що все це для них нікчемний папірець. Спочатку вони мене запхнули до цієї авто-клітки, потім витягли, потім мене побили, потім повели до відділення поліції «Китай-город», де протримали п’ять годин».

Олексій Гончаренко в райвідділку «Китай-город» у Москві, 1 березня 2015 року
Олексій Гончаренко в райвідділку «Китай-город» у Москві, 1 березня 2015 року

Проте одеські медіа досить в’яло відреагували на затримання депутата-одесита. Керівник Кризового медіа центру в Одесі, медіа-експерт Альона Балаба говорить, що склався стереотип, начебто Олексій Гончаренко створює «картинку». «Прості одесити поставилися до цього як до піар-акції. Ніхто не повірив у щирість того, що він робить», – прокоментувала вона.

Зараз народний депутат Олексій Гончаренко вже в Україні. Свій візит в Москву він пояснив тим, що знав і дуже поважав Бориса Нємцова та не міг не поїхати вшанувати пам’ять російського опозиціонера.

На цю ж тему:

02.03.2015
Я не розумію, чому мене затримали і чому відпустили – Гончаренко

«Вони, мабуть, якось проспалися і зрозуміли: а що вони будуть у суді говорити? Щось же сказати на суді було потрібно!» далі
02.03.2015
Росія утримує за ґратами понад 20 українців, порушуючи всі міжнародні норми – Перебийніс

Українські в’язні залишаються у Росії без захисту МЗС України – російський правозахисник далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG