Доступність посилання

ТОП новини

На виконання «зимового пакету» газопостачань дали нові гарантії


©Shutterstock
©Shutterstock

На нових газових переговорах вирішили винести російський газ, наданий «ДНР»-«ЛНР», за рамки «зимового пакету»

Брюссель – Нове газове протистояння Києва та Москви навколо невиконання так званого «зимового пакету» завершилося у Брюсселі домовленістю про продовження постачань газу в звичному режимі, яке триватиме до кінця березня. По-друге, домовлено, що потік блакитного палива до сепаратистських регіонів Донбасу буде винесений за межі угод, укладених восени. Після переговорів у Єврокомісії представники ЄС, Росії та України вирішили, що питання газопостачань на літній період розглянуть наприкінці цього місяця.

У лютому газова угода, укладена минулого жовтня в рамках так званого «зимового пакету», була порушена російською стороною, заявляв Київ, додаючи, що у лютому, як власне і нині, на початку березня, оплачений Україною газ був недопоставлений.

Європейська комісія цього разу знову виступила посередником у намаганнях вирішити газовий конфлікт між Києвом та Москвою. У понеділок, 2 березня, в Брюсселі завершилися тристоронні переговори, підсумок яких, вустами російського міністра енергетики Олександра Новака, лунав так: «Ми вирішили, по-перше, продовжити моніторинг виконання «зимового пакету» до кінця березня. Режим передплати діє, як і режим «бери або плати». Друге: ми домовилися, що ті обсяги, які останнім часом були надані до окремих регіонів Донецької та Луганської областей, – винесуть за рамки і не будуть враховувати при визначенні обсягу передплати в рамках «зимового пакету». Це буде предметом окремих звірень та окремих переговорів».

Постачання за «непогодженою процедурою»

Український міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин додає, що постачання російського газу до контрольованих сепаратистами регіонів Донбасу здійснюються за «непогодженою процедурою», тож Україна за нього поки що не платитиме, так само, як не робитиме й щодо цього об’єму газу жодних замовлень.

Раніше, з огляду на те, що у лютому «Газпром» почав окремо постачати газ на території, підконтрольні сепаратистам, у «Нафтогазі» наголошували, що російська сторона поставила газ через пункти, які не контролюються Україною, тож за поставлений сепаратистам газ платити наміру не має.

Тим часом міністр енергетики України Володимир Демчишин в Єврокомісії підкреслив, що Євросоюзові немає підстав сумніватися у регулярності та продовженні транзиту газу через територію України.

«Не залежно від того, чи росіяни поставляють нам газ, чи не поставляють, того об’єму газу, що є в Україні у сховищах, який ми добуваємо і який ми отримуємо по реверсному потоку, достатньо для виконання всіх зобов’язань України перед європейськими партнерами», – заявив Володимир Демчишин.

Як повідомляється у підсумковій заяві тристоронніх газових переговорів, Єврокомісія запросила Київ та Москву розпочати переговори й щодо «літнього пакету» газопостачань. У цьому сенсі сторони мають «представити свої пропозиції щодо можливих пунктів порядку денного наступної тристоронньої зустрічі», попередньо запланованої на кінець березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG