Доступність посилання

ТОП новини

Контрольовані бойовиками території Донбасу стають щораз непридатнішими для життя – комісар ООН з прав людини


В ООН заявляють про понад 6 тисяч загиблих з початку конфлікту на Сході, притулок в підвалах і відсутність питної води

Від початку конфлікту на сході України загинуло понад 6 тисяч людей. Про це відзвітувало Управління ООН із прав людини. Однак точної кількості загиблих правозахисники не мають через непевність щодо втрат, зокрема поблизу Донецького аеропорту та Дебальцева за останні два місяці. Представники ООН вчергове наголосили на важливості дотримання Мінських домовленостей, із чим погодився як американський держсекретар Джон Керрі, так і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час зустрічі в Женеві.

Місія ООН із прав людини в Україні оприлюднила свій дев’ятий звіт щодо ситуації на Донбасі, який засвідчує «тривожні приклади» порушення прав людини, як, наприклад, довільні затримання, катування та викрадання людей, в основному, сепаратистами, однак, іноді й представниками української сторони.

«Особливо райони, які контролюють збройні групи, стають дедалі більш непридатними для життя. Багато людей змушені шукати притулок у підвалах, майже без питної води, їжі, опалення, електрики чи основних медикаментів», – прокоментував звіт верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

На прес-конференції у Женеві помічник генерального секретаря ООН із прав людини Іван Шимонович також зазначив, що з 15 грудня, коли опублікували останній звіт Місії ООН в Україні, відбулася ескалація воєнних дій на Донбасі. Це призвело до погіршення ситуації у царині прав людини та міжнародного гуманітарного права, що, у свою чергу, мало «руйнівні наслідки» для місцевого населення.

«Цивільне майно та важлива інфраструктура були серйозно пошкоджені. Більше ніж 400 тисяч людей живуть без електроенергії, опалення, води та їжі у різних населених пунктах вже більше місяця. Лікарні, школи та дитячі садки обстрілювали на територіях підконтрольних і уряду, і озброєним групам», – сказав Шимонович.

Зейд Раад аль-Хусейн закликав усі сторони конфлікту дотримуватися Мінських домовленостей, припинити «безладні обстріли» та інші «жахливі дії», що створюють цивільним особам непридатні для життя умови.

У Женеві після звернення до Ради з прав людини ООН держсекретар США Джон Керрі також висловив сподівання, що повне впровадження режиму припинення вогню відбудеться не пізніше, ніж за декілька днів.

«Якщо порушення продовжиться, якщо будуть обирати, звідки відсувати важку техніку, не знаючи, куди її посунули, якщо ОБСЄ не буде в змозі отримати необхідний доступ, то наслідки неминучі. Вони стануть додатковим тягарем для і без того проблемної економіки Росії», – сказав Керрі.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у своєму виступі перед Радою з прав людини ООН погодився, що повне запровадження Мінської угоди є дуже важливим, у тому числі проведення конституційної реформи в Україні, в рамках якої «законні права та інтереси громадян на сході України мають бути забезпечені».

«Закликаємо керівництво України відмежуватися від «партії війни» й інших екстремістів, взяти курс на досягнення миру та злагоди в багатонаціональному українському суспільстві на загальноприйнятній основі», – заявив він.

Наразі жоден із пунктів нових Мінських домовленостей не виконується повноцінно. Українська сторона звинувачує сепаратистів у порушенні режиму припинення вогню, бойовики вказують на українських військових. Відведення важкого озброєння триває. Обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» поки не відбувся.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG