Доступність посилання

ТОП новини

У Москві відбулась панахида за Нємцовим


Квіти на місці вбивства Нємцова на Великому Москворецькому мосту
Квіти на місці вбивства Нємцова на Великому Москворецькому мосту

Не всіх європейських політиків пустили до Росії на церемонію прощання

У Росії відбулась церемонія прощання з опозиційним політиком Борисом Нємцовим. Громадянська панахида розпочалася о 10:00 за московським часом (9:00 за Києвом) у Сахаровському центрі і тривала чотири години.

Від російського керівництва у громадській панахиді взяли участь віце-прем'єр Аркадій Дворкович, міністр сільського господарства Микола Федоров, голова апарату Білого дому Сергій Приходько і прес-секретар прем'єр-міністра Дмитра Медведєва Наталія Тімакова. Президент Росії Володимир Путін на панахиду не прийшов.

На похорон Нємцова не змогли приїхати деякі європейські політики. У понеділок Росія відмовила у в’їзді колишньому міністру закордонних справ Латвії, депутату Європарламенту Сандрі Калніете. Про це Калніете повідомила у Facebook.

«В аеропорту Шеремєтьево мій дипломатичний паспорт затримали, мені довелося чекати три години. Нарешті мені повідомили, що мені заборонений в’їзд до Російської Федерації... з метою забезпечення оборони та безпеки держави та громадського порядку», – зазначила політик.

Не отримав згоди на в’їзд до Росії і спікер верхньої палати польського парламенту Богдан Борусевич, який мав очолити польську делегацію на жалобних заходах у Москві. «Віддаючи шану вбитому Нємцову, я хотів віддати шану всім росіянам, які думають так, як він думав, та щойно я дізнався, що російська влада не пускає мене на похорон до Москви, – сказав напередодні Борусевич. – Я думаю, що польська громадська думка, як і російська громадська думка, зроблять з цього факту висновки».

Прийти на прощання з Нємцовим не дозволили опозиційному політику Олексію Навальному, який відбуває адміністративний арешт. У понеділок Пресненський суд Москви відмовив Навальному в дозволі взяти участь у жалобних заходах. Адвокат Навального Вадим Кобзєв назвав ситуацію «абсурдною і нелюдською». «Суддя фактично ухвалила таке рішення на підставі того, що у неї недостатньо документів, недостатньо їй надано доказів того, що Навальний є близькою особою Нємцову. По суті, як це не смішно, суддя фактично вказала, що ми не надали їй довідку про дружбу», – сказав Кобзєв в інтерв'ю Радіо Свобода.

Раніше слідчі дозволили бути присутнім на похороні Нємцова соратнику Навального Костянтину Янкаускасу, який зараз перебуває під домашнім арештом. Чемпіон світу з шахів і опозиційний політик Гаррі Каспаров, який перебуває нині за межами Росії, вирішив не приїжджати на прощання з Борисом Нємцовим з міркувань власної безпеки.

Церемонія прощання з Нємцовим у Москві, 3 березня 2015 року
Церемонія прощання з Нємцовим у Москві, 3 березня 2015 року

Один із лідерів російської опозиції Борис Нємцов був убитий пізно ввечері 27 лютого за 200 метрів від Кремля – на Великому Москворецькому мосту. Про якісь успіхи розслідування слідство за три доби, що минули від загибелі Нємцова, не повідомляло.

Президент України Петро Порошенко назвав Нємцова «містком між Україною і Росією»: «Один з небагатьох, кого можна назвати другом. Пострілом убивць це зруйновано», – заявив він. Порошенко нагородив Нємцова орденом Свободи.

Президент США Барак Обама пов’язує убивство Бориса Нємцова з погіршенням політичної ситуації в Росії. Про це він сказав у інтерв'ю інформагентству Reuters. «Це свідчить про клімат у Росії, де громадянське суспільство, незалежні журналісти, люди, що прагнуть спілкуватися в інтернеті, відчули все більше загроз та обмежень. І все частіше єдиним джерелом, звідки російське суспільство має можливість отримувати інформацію, стають контрольовані державою ЗМІ», – сказав президент США.

За словами Обами, вбивство Нємцова – «це частина того, що дозволило Росії розв’язати агресію проти України».

Президент Росії Володимир Путін у телеграмі на адресу матері Нємцова Діни Ейдман назвав вбивство політика таким, що «має всі ознаки замовного і має винятково провокаційний характер» та написав, що слідство зробить усе, щоб організатори й виконавці були покарані.

Нємцова поховали на Троєкуровському цвинтарі Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG