Доступність посилання

ТОП новини

Президент ПАРЄ закликає владу Росії звільнити Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер закликає російську владу звільнити українську льотчицю, народного депутата і делегата ПАРЄ Надію Савченко з метою збереження їй життя.

«Російська влада повинна проявити жест гуманності, щоб врятувати життя Савченко. Цього тижня ми відзначаємо в Страсбурзі 25-річчя Європейського комітету з попередження тортур (ЄКПТ). Я не можу придумати більш гідний внесок у це з боку російської влади, ніж звільнення від покарання у зв’язку з хворобою Савченко», – заявила вона.

У січні Савченко зареєстрували як делегата ПАРЄ, а також надали їй міжнародний імунітет. У ПАРЄ уже неодноразово закликали владу Росії звільнити ув’язнену Савченко.

Третього березня минає 81-й день голодування Савченко на знак протесту проти незаконного її увʼязнення на території Росії. Адвокати Савченко оприлюднили її лист, в якому льотчиця подякувала людям за підтримку.

У Федеральній службі з виконання покарань Росії (ФСВП) заявляють, що наразі патологічних змін у стані здоров’я Савченко немає. У відомстві повідомили, що українську льотчицю можуть перевести до звичайної лікарні, якщо її стан погіршиться. Адвокати Савченко заявляють про погіршення стану здоров’я льотчиці.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. У червні сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

XS
SM
MD
LG