Доступність посилання

ТОП новини

ЄС цього тижня може зняти санкції з 4 осіб із оточення Януковича – джерело


Андрій Клюєв (ліворуч) та Віктор Янукович. Архівне фото
Андрій Клюєв (ліворуч) та Віктор Янукович. Архівне фото

У Брюсселі не дочекалися доказів Києва того, що ці люди скоїли економічні злочини

Євросоюз цього тижня може зняти санкції з 4 колишніх діячів доби Януковича. Про це Радіо Свобода стало відомо з власних джерел. Причина – Генеральна прокуратура України не передала Єврокомісії достатньо доказів того, що ці люди завдали економічних збитків. Серед осіб, щодо яких ЄС може зняти санкції, – і позафракційний народний депутат Сергій Клюєв. Щодо нього в Україні немає ніяких кримінальних проваджень (на відміну, наприклад, від його брата, колишнього високопосадовця Андрія Клюєва). Цього тижня стало відомо, що на австрійську фірму, акціонерами якої є брати Клюєви, уже не поширюються обмеження.

«Бізнес Клюєвих в Австрії розморожений», – повідомила цього тижня «Німецька хвиля». За даними видання, австрійська влада зняла обмеження на діяльність компанії Slav AG, акціонерами якої є Андрій і Сергій Клюєви. Наразі блокуються лише їхні акції і пов’язані з ними права.

Австрійський журналіст Гервіг Гьоллер каже: це – не новина. Він розповів Радіо Свобода, що, за його даними, обмеження на економічну діяльність Slav AG зняли ще у квітні минулого року, тобто через місяць після запровадження. В австрійському центробанку пояснили: запроваджені ЄС санкції стосуються лише приватного майна.

У Генеральній прокуратурі України у вівторок також наголосили, що активи братів Клюєвих в Австрії залишаються заблоковані.

У списку санкцій залишиться 14 осіб?

За даними Радіо Свобода, цього тижня Єврокомісія може скасувати санкції проти 4 осіб зі списку обмежень, запроваджених щодо діячів доби Януковича. 5 березня спливає рівно рік відтоді, як Брюссель запровадив обмеження, щороку є можливість їх переглядати.

«У пʼятницю буде офіційно оприлюднено, що 4 українців приберуть зі списку. Ще щодо 4 осіб дію санкцій продовжать лише на 3 чи 6 місяців, ще неясно напевне. 14 осіб залишаться у списку ще на рік. Прізвища невідомі», – розповідає кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі Рікард Йозвʼяк із посиланням на власні джерела у Єврокомісії.

Він пояснює: українська прокуратура не передала у Брюссель докази того, що ці особи, проти яких, імовірно, знімуть обмеження, скоїли економічні злочини, що важливо для того, щоб на особу поширювалися санкції ЄС.

Віктор Шокін
Віктор Шокін

В інтервʼю «5-му каналу» генпрокурор Віктор Шокін розповів, що підозри в економічних зловживаннях наразі висунули 15 із 22 фігурантів списку санкцій щодо діячів доби Януковича. «На жаль, чотирьох ми вже втратили, до цього нема вороття. Але іншим особам, які є в цьому списку, буде оголошено додаткові підозри в економічних злочинах», – зазначив генпрокурор, не уточнюючи однак, що означає ця «втрата чотирьох».

Із Сергія Клюєва можуть зняти обмеження – Лещенко

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко не виключає, що Сергій Клюєв може бути одним із тих, із кого Брюссель зніме запроваджені раніше обмеження.

Не було висунуто підозру. Її не висунули, бо він користується депутатським імунітетом
Сергій Лещенко

«Йому не було висунуто підозру. Її не висунули, бо він користується депутатським імунітетом. Але для того, щоб продемонструвати хоча б якийсь поступ, треба, щоб було підготовлене подання про зняття з нього депутатської недоторканності. Такого подання я не бачив і не чув. Запитував, мені сказали, що нема на жодного депутата подання», – розповів парламентар, який, працюючи журналістом, розслідував зокрема й справи родини Клюєвих.

Сергій Лещенко про зняття обмежень із компанії Клюєвих в Австрії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00


До минулого року включно Сергій Клюєв був власником компанії «Танталіт», яка володіє «Межигірʼям» – резиденцією, справи якої фігурують не в одному кримінальному провадженні. Але, за даними проекту Радіо Свобода «Схеми», прокуратура не має претензій до Клюєва у цьому контексті, бо ж «Танталіт» придбав «Межигірʼя» вже тоді, коли резиденція була приватною, а не державною власністю.

Проти брата Сергія Клюєва, Андрія Клюєва – колишнього голови адміністрації президента – в Україні відкрито щонайменше 4 кримінальні провадження. Зокрема й за підозрою в скоєнні економічних злочинів.

У Сергія Клюєва на запит Радіо Свобода поки не відповіли. Сам він раніше підтвердив арешт його рахунку в Австрії, але наголосив, що його компанія все заробила легально.

Вадим Рабинович про ймовірність виключення Клюєва зі списку санкцій ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00


Серед осіб, яким донині не висунули підозри в економічних злочинах і з яких гіпотетично можуть зняти санкції цього тижня, крім Сергія Клюєва, – Віктор Янукович-молодший, Артем Пшонка, Олексій Азаров, колишній міністр освіти Дмитро Табачник, колишній міністр юстиції Олена Лукаш, колишній радник президента Ігор Калінін.

Крім того, довести безпідставність, за його версією, фігурування у списку санкцій ЄС протягом року намагався колишній заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов. В Україні йому інкримінують розкрадання зарплатні в університеті. Сам він ці звинувачення відкидає.

Над матеріалом працювали Олена Ремовська, Жанна Безпʼятчук, Євген Солонина

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG