Доступність посилання

ТОП новини

Бійки у Верховній Раді – це погано, але перевага над Держдумою Росії?


Бійка у Верховній Раді. Київ, 3 березня 2015 року
Бійка у Верховній Раді. Київ, 3 березня 2015 року

«Така крапля дьогтю в нашому парламенті все ж не робить його гіршим, ніж ситуація в російській Держдумі» – експерт

Верховна Рада закрила пленарне засідання через бійку між депутатами. У бійці взяли участь депутати від Радикальної партії Олег Ляшко, Ігор Мосійчук, а також Сергій Мельничук, який напередодні вийшов з цієї політичної сили. Унаслідок сутички в кулуарах Верховної Ради пошкоджено прес-пойнт парламенту. Повідомлення схожого змісту про бійки і сутички з’являються дедалі частіше, лише змінюються імена народних обранців. Навіщо депутати дестабілізують роботу парламенту в такий спосіб? Прокоментувати ситуацію Радіо Свобода попросило українського політолога, голову правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

– Треба розуміти, що бійки, на жаль, є певною сумною і не дуже доброю, м’яко кажучи, традицією Верховної Ради. Вони відображають складний стан українського парламентаризму, високу конфліктність всередині Верховної Ради. У нас і раніше таке було. І навіть були колективні бійки. Зараз прогрес у тому, що скоріше йдеться про поодинокі конфлікти, а не колективне протистояння «стінка на стінку» між опозицією і більшістю, такого вже нема. А от бійки між окремими депутатами, на жаль, відбуваються.

Абсолютна більшість випадків – сьогодні два випадки – вони пов’язані фактично з однією людиною. Це Олег Ляшко

Абсолютна більшість випадків – сьогодні два випадки – вони пов’язані фактично з однією людиною. Це Олег Ляшко. І думаю, що саме особистісний чинник Ляшка, який схильний до надмірної емоційності і відповідних дій, це, на жаль, і створює подібні ситуації. Можна було відреагувати більш спокійно.

У Раді сталася бійка депутатів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00


– Такі ситуації, як нинішні, впливають на зовнішній імідж України, їх охоче показують потім в міжнародних випусках новин, зокрема, часто мусують на російських телеканалах. Напевно ті народні обранці, які займаються такими діями, вони свідомі цього?

Для Ляшка дуже важлива сьогоднішня ситуація. Пішов депутат з його фракції. Він перейшов до іншої депутатської групи, подейкують, що за гроші перейшов

– Вони свідомі. Їх це мало хвилює. Тому що для Ляшка дуже важливо, наприклад сьогоднішня ситуація. Вона пов’язана з тим, що пішов депутат з його фракції. Він перейшов до іншої депутатської групи, подейкують, що за гроші перейшов. І звинувачення будуть не лише на адресу цього депутата, а й на адресу самого Ляшка, керівника фракції, він же брав його у список. Це таке просте пояснення нинішньої ситуації. Для Ляшка бійка це нормально. Це в рамках норми.

Це дискредитує і наш парламентаризм, і Україну в очах світової громадськості. Це використовує Росія

На превеликий жаль, для частини наших виборців, це теж в рамках норми. Інша річ, що дійсно, це дискредитує і наш парламентаризм, і Україну в очах світової громадськості. Це використовує Росія. Хоча насправді, наш парламент живий, незважаючи на ці конфлікти, він живий. І все ж таки я думаю, що така крапля дьогтю в нашому парламенті – вона не робить його гіршим, ніж ситуація в російській Держдумі.

– Тобто, Ви вважаєте, що це свідчить про демократичність?

Треба розуміти: психологічний стан війни, постреволюційний стан і в суспільстві, і в парламенті – це також психологічно впливає на поведінку депутатів

– Це свідчить не про демократичність, а про те, що наш парламент більш живий, більш природній ніж, наприклад, Державна дума Росії. Я не виправдовую ситуацію, яка є у Верховній Раді. Треба розуміти: психологічний стан війни, постреволюційний стан і в суспільстві, і в парламенті – це також психологічно впливає на поведінку депутатів. Ось ці хвилі, на жаль, іноді агресивні флюїди, які є і у свідомості, і в емоціях, у поведінці окремих депутатів – вони, безумовно, спрацьовують. На жаль, це є. Проте, я думаю, що це, все ж таки, поодинокі випадки. Раніше ситуація була більш складною, більш критичною, тому що йшлося про системний конфлікт всередині парламенту. А зараз це лише такі прояви поведінки окремих депутатів.

– А попередня бійка, коли 12 лютого – ще навіть не місяць тому – побилися народні депутати Єгор Соболєв від фракції Об’єднання «Самопоміч» і Вадим Івченко з фракції «Батьківщина»?

Депутати Соболєв та Івченко побилися в кулуарах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00


– Інцидент був у кулуарах. Знов таки, тут побилися два депутати від однієї парламентської коаліції. Хоча і з різних фракцій. Це скоріш такий міжособистісний конфлікт, обидва депутати новачки у парламенті, і мені здається, що обом просто не вистачило банальної елементарної політичної культури.

Зараз багато людей, які, будемо казати так: прийшли в парламент з політичної вулиці. Тому деякі вуличні форми політичної боротьби вони занесли у парламент

Зараз у Верховній Раді багато людей, які, будемо казати так: прийшли в парламент з політичної вулиці. Тому деякі вуличні форми політичної боротьби вони занесли у парламент. На жаль, таке є. І це, знов таки, свідчення надмірної емоційності, яка зараз є і в суспільстві, і в парламенті. Це тимчасове явище і думаю, якщо і суспільство, і журналісти будуть критично до таких випадків ставитися, тоді і депутати будуть більш уважними до своєї репутації і до своєї поведінки.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG