Доступність посилання

ТОП новини

США оцінюють кількість російських військових на сході України у 12 тисяч


Генерал-лейтенант Бен Годжес (попереду), архівне фото
Генерал-лейтенант Бен Годжес (попереду), архівне фото

За оцінками військових США, на сході України нині надають підтримку проросійським сепаратистам близько 12 тисяч військовослужбовців із Росії.

Як заявив у вівторок, 2 березня, командувач військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес, російські війська в Україні складаються з військових радників, операторів передових різновидів озброєнь і особового складу фронтових військ.

Коментуючи під час виступу в Берліні можливість для США надати Україні озброєння, американський генерал заявив, що такий крок збільшив би ставку для президента Росії Володимира Путіна.

«Коли (російські) матері будуть бачити, як їхні сини повертаються додому мертвими, коли ціна (вторгнення) буде зростати, внутрішня підтримка (Путіна) почне скорочуватися», – сказав Годжес.

Він наголосив, що Україна потребує розвідувальних даних, засобів для придушення ворожих вогневих засобів і «того, що зможе зупинити російський танк».

При цьому Бен Годжес повторив офіційну наразі думку Вашингтона, що США мали б за краще дипломатичне вирішення конфлікту в частині сходу України.

Також у вівторок, 2 березня, ще один чільний американський командувач, голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Мартін Демпсі висловив підтримку ідеї надати Україні американські озброєння.

Виступаючи в комітеті у справах збройних сил і воєнізованих структур Сенату, Демпсі заявив, що Вашингтон «абсолютно» має розглянути можливість надання Україні озброєнь через союз НАТО.

Адміністрація президента США останнім часом усе заявляє, що продовжує перегляд дотеперішньої політики не надавати Україні ніяких летальних озброєнь у бік можливості все ж надати такі оборонні озброєння, але остаточного рішення досі все немає. Тим часом в обох палатах Конгресу США наростає підтримка такої можливості й лунають вимоги до Білого дому нарешті надати Україні озброєння.

Росія, попри наявні в Україні й на Заході численні докази її прямого воєнного вторгнення на схід України, а не тільки надання масової підтримки проросійським сепаратистам передовими російськими озброєннями і живою силою, продовжує твердити, що не причетна до цього.

XS
SM
MD
LG