Доступність посилання

ТОП новини

«Дельта Банк» – банкрут. Чи уникне керівництво відповідальності?


©Shutterstock
©Shutterstock

Фахівці нарікають на нефаховість дій Нацбанку у ситуації з «Дельта Банком»

Київ – 94% вкладників «Дельта Банку», які мають вклади до 200 тисяч гривень, отримають свої депозити у повному обсязі, запевняє керівництво Нацбанку, яке й визнало його неплатоспроможним і ввело тимчасову адміністрацію. Однак експерти кажуть, що з відшкодуванням доведеться почекати і прогнозують нові проблеми в українській економіці, адже банк був одним з найбільших. Крім того, фахівці нарікають на нефаховість дій Нацбанку у ситуації з «Дельта Банком». Вони додають, що за доведення банку до неплатоспроможного стану керівництво мало б відповідати за новим посиленим законодавством, яке передбачає до п’яти років за ґратами, однак уникне відповідальності.

Киянка Зоя Максимова поклала на депозит в «Дельта Банку» понад десять тисяч гривень. Жінка каже, що не може їх забрати впродовж останніх трьох місяців.

Там просто шалені черги були. І вже після Нового року в «Дельта Банку» видавали лише по 100 гривень
Зоя Максимова

«Спочатку я намагалася просто перевести ці гроші на іншу картку. Потім «Дельта Банк» відповів, що в них збилася система. Потім мені сказали, що в день можна знімати тільки 300 гривень, але це треба стояти в касі з 9:00 до 17:00. Там просто шалені черги були. І вже після Нового року в «Дельта Банку» видавали лише по 100 гривень», – пояснила вона.

Таких вкладників «Дельта Банку», як Зоя Максимова, Національний банк нарахував понад півмільйона осіб і обіцяє їм виплатити їх заощадження через Фонд гарантування вкладів. Максимально він виплачує – до 200 тисяч гривень.

Економісти ж переконують, що виплати можуть початися в тому випадку, якщо Нацбанк надрукує гроші, адже зараз їх Фонд фізично не має. А закон про держбюджет України на 2015 рік дає змогу українському уряду в 2015 році здійснювати випуски облігацій внутрішньої державної позики на 20 мільярдів гривень для кредитування Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Наразі в «Дельта Банку» ввели тимчасову адміністрацію, яка й створить відповідний реєстр вкладників.

А головною причиною віднесення «Дельта Банку» до категорії неплатоспроможних Національний банк називає невжиття власником своєчасних, дієвих і достатніх заходів для поліпшення фінансового стану установи.

План рекапіталізації «Дельта Банку» його акціонерами не був реалізований. Крім того, банк не мав якісного забезпечення для отримання додаткового кредиту рефінансування Національного банку України
Інна Гордієнко

«Головний акціонер та керівництво АТ «Дельта Банк» обрали високоризикову стратегію стрімкого зростання за рахунок придбання неякісних активів. Крім того, агресивна розбудова корпоративного бізнесу АТ «Дельта Банк» та недостатньо досвіду в обраному сегменті призвели до значного погіршення якості кредитного портфеля та скорочення ліквідності банку. Тобто план рекапіталізації «Дельта Банку» його акціонерами не був реалізований. Крім того, банк не мав якісного забезпечення для отримання додаткового кредиту рефінансування Національного банку України. Враховуючи незадовільний стан активів банку регулятор був змушений ухвалити рішення про визнання банку неплатоспроможним», – розповіла Радіо Свобода керівник прес-служби НБУ Інна Гордієнко.

«Дельта Банк» треба було гальмувати, а не рефінансувати минулого року, наполягає голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Його не тільки не гальмували, йому давали впродовж 2014 року рефінансування. Це говорить про те, що нормальної адекватної професійної оцінки діяльності цього банку на ринку не було
Олександр Сугоняко

«Було очевидно ще рік тому, що цей банк веде надзвичайно агресивну і ризикову політику. Не зрозуміло за рахунок чого, звідкиі як він такими шаленими темпами в умовах економічної кризи падіння промислового виробництва нарощує свої активи. Він мав бути в полі зору Національного банку давно. Його не тільки не гальмували, йому давали впродовж 2014 року рефінансування. Це говорить про те, що нормальної адекватної професійної оцінки діяльності цього банку на ринку не було», – сказав Олександр Сугоняко.

«В нас може виникнути додаткова проблема в українській економіці»

В результаті ліквідації «Дельта Банку» економіка України зазнає десятки мільярдів гривень збитків, заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Великий ризик, що тепер українці будуть намагатися забирати депозити з усіх банків і державних, тому що Нацбанк сам провокує недовіру до банківської с системи
Олександр Охріменко

«Це чергова помилка Національного банку. «Дельта Банк» обслуговує дуже велику кількість юридичних і фізичних осіб. Тепер фізичні особи втрачають гроші на депозитах, тому що компенсація 200 тисяч уже не врятує. А юридичні особи фактично втрачають всі гроші. Як результат, в нас може виникнути додаткова проблема в українській економіці, а саме великий ризик, що тепер українці будуть намагатися забирати депозити з усіх банків і державних, тому що Нацбанк сам провокує недовіру до банківської с системи. Так що не дивуйтеся, якщо незабаром ми побачимо нову девальвацію гривні вже на паніці пов’язаній з ліквідацією «Дельта Банку». Є дуже чітке європейське правило «він занадто великий, щоб бути банкротом. Якщо не змінять керівництво Нацбанку ми можемо побачити банкротство інших банків. Тому що на сьогодні банкротство такого великого банку тягне проблеми для всієї банківської системи», – наголосив Олександр Охріменко.

Експерт переконує, що «Дельта Банк» треба було націоналізувати. Проте голова НБУ Валерія Гонтарєва переконує: експертна рада Мінфіну відхилила пропозицію НБУ щодо націоналізації «Дельта Банку» через низьку якість активів.

Крім того, голова НБУ переконує, що такими діями продовжується очищення банківської системи від неплатоспроможних банків та проблем, що накопичувалися протягом багатьох років.

«Микола Лагун став «щасливчиком» – він не відповідатиме за банкрутство «Дельти»

Показово, що «Дельта Банк» визнали неплатоспроможним наступного дня після схвалення парламентом, але до підписання президентом і набуття чинності закону про відповідальність власників банків (законопроект №2085). Таким чином, Микола Лагун, який є головним акціонером і головою наглядової ради «Дельта банку», став «щасливчиком» – він не відповідатиме своїм майном і свободою за банкрутство «Дельти», наголосив депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

На момент введення тимчасової адміністрації ще не діє ця норма і норми не будуть поширюватися на власника
Сергій Лещенко

«Закон немає зворотної сили, відповідно на момент введення тимчасової адміністрації ще не діє ця норма і норми не будуть поширюватися на власника», – наголосив в коментарі Радіо Свобода Сергій Лещенко.

Законопроектом, зокрема, вводиться кримінальна відповідальність за доведення банку до неплатоспроможності у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років для керівника банку, його кінцевого бенефіціара або інших власників істотної участі, якщо це завдало шкоди державі чи кредитору на суму понад 170 тисяч гривень.

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева поінформувала, що визнаний неплатоспроможним «Дельта Банк» не повернув НБУ 4 мільярда гривень кредиту рефінансування.

Засновником і головою правління «Дельта Банку» є бізнесмен Микола Лагун. За даними ЗМІ, у 2012 і 2013 роках «Кредитпромбанк» і «Омега банк» також були викуплені Лагуном, які 2 березня 2015 року також були визнані неплатоспроможними.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG