Доступність посилання

ТОП новини

Лондону пропонують «Акт Нємцова» – проти брудних грошей Росії


Така політика стане сигналом для режиму Путіна про те, що Велика Британія налаштована серйозно та має самоповагу

Журналіст Джим Армітеж запропонував уряду Великої Британії створити так званий «Акт Нємцова», який запровадив би санкції для блокування мільярдів, які росіяни відмивають у Лондоні. Британський експерт Едвард Лукас погоджується з цією ініціативою, зазначаючи, що британський уряд має продемонструвати самоповагу. Тим часом, Кремль закликає світ не політизувати вбивство опозиціонера Бориса Нємцова.

Після вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова, відомого боротьбою з корупцією, бізнес-редактор британської газети Independent Джим Армітеж у своїй статті запропонував створення «Акту Нємцова» у Великій Британії. Цей документ запроваджував би закони про боротьбу з російськими і не тільки нелегальними грошима в країні. Армітеж вважає, що британський уряд зобов’язаний розробити більш сурову політику стосовно використання іноземних коштів на території Великої Британії.

«Ми маємо моральний обов’язок перед Борисом Нємцовим пам’ятати, що, незважаючи на те, що останнім часом він використовував свою лють на боротьбу з війною в Україні, його тривалим проектом була боротьба з повальною корупцією у своїй країні», – написав журналіст.

За словами Армітежа, Лондонське Сіті, зокрема, ласкаво приймає мільярди доларів, які корупціонери «відкачують» у збіднілих громадян.

«Мене, чесно кажучи, дуже пригнітили та зачепили події п’ятничної ночі. Мене розлючує, що так багато грошей вкрадених від людей у Росії чи інших колишніх радянських державах, врешті-решт відмиваються через Лондон», – сказав Радіо Свобода Армітеж.

З ним погоджується Едвард Лукас, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики, автор книги «Нова Холодна війна», який вважає Лондон дуже важливим центром для відмивання російських грошей.

Він звертає особливу увагу на британський ринок нерухомості, агенти якого, за словами Лукаса, не перевіряють особистості своїх клієнтів або джерела їхніх грошей.

«Росіянам дуже легко вкласти 10 або 20 мільйонів у нерухомість шляхом створення офшорної компанії і вкладання в неї грошей. Потім, за допомогою цієї ж компанії, вони можуть придбати гарний будинок чи квартиру класу люкс у Лондоні», – сказав Лукас у бесіді з Радіо Свобода.

«Акт Нємцова»

Армітеж зазначає, що нинішній уряд Великої Британії сьогодні робить більше для боротьби з нелегальними грошима, ніж попередній. Утім, багато законів потребують зміцнення або підсилювання. Журналіст вважає, що запровадження такого собі «Акту Нємцова» може неабияк допомогти у цій справі.

Для початку, пише Армітеж, варто запровадити п’ять наступних врегулювань. По-перше, закон має заборонити володіти майном від імені іноземної компанії або, хоча б, обов’язково оприлюднювати імена бенефіциарних власників цієї компанії.

«Замість того, щоб натиснути та запобігти приховуванню їхніх імен, уряд вирішив заробити грошей, запровадивши за це додатковий податок. Це новий податок приніс більше 150 мільйонів доларів у британську скарбницю. Майже в п’ять разів, ніж очікував уряд», – сказав Армітеж у бесіді з Радіо Свобода.

По-друге, пропонує журналіст, варто комп’ютеризувати Реєстраційну палату, яка б перевіряла та порівнювала заявки та документи.

По-третє, варто запровадити більш швидке заморожування активів у Великій Британії після революцій або політичних потрясінь. «Канада та Швейцарія, де ці правила діють, заморозили активи українського деспота Віктора Януковича та його прибічників майже на два тижні раніше, ніж Велика Британія, після революції в Україні», – написав Армітеж.

Крім того, активи тих іноземних політиків і бюрократів, які не можуть довести законне походження своїх коштів, варто заморожувати, вважає журналіст.

Врешті-решт, написав Армітеж, всі дані державного реєстру компаній та земельного кадастру варто зробити публічними, щоб будь-хто міг дослідити, звідки походять гроші підозрілих осіб чи компаній.

Велика Британія має проявити самоповагу

Едвард Лукас вважає, що запровадження подібного «Акту Нємцова» є гарною ідеєю, адже така політика стане сигналом для режиму Путіна про те, що Велика Британія налаштована серйозно та має самоповагу.

Він зазначив, що не варто применшувати й роль лондонських банкірів, юристів та бухгалтерів, які полегшують викрадання мільярдів доларів із російського бюджету.

«Таким чином, на мою думку, було б дуже добре відзначити смерть Бориса Нємцова шляхом посилення режиму санкцій проти брудних російських грошей. Однак, санкції мають бути не лише проти грошей, але й проти мешканців Заходу, які полегшують їхнє прибуття у міжнародну фінансову систему», – сказав Лукас.

Тим не менш, британський експерт невпевнений, що подібна політика буде запроваджена, тому що лондонське Сіті знає, як піклуватися про свої інтереси. Крім того, за останні 25 років у Великій Британії з’явилося багато людей із власними таємницями по відношенню до Росії.

«Однак, мені здається, що ми маємо спробувати, а якщо ні, то ми просто говоримо, що наша національна безпека та самоповага значать для нас менше, ніж легкі гроші, отримані від відмивання викрадених коштів. Це стало б соромом для цієї країни», – сказав Лукас.

Сумнівається у цьому й сам автор «Акту Нємцова». «Існує стійкий інтерес до продовження торгівлі за допомогою цих грошей у Лондоні. Ми отримуємо багато податкових доходів від юридичних фірм, державних агентів, агенції, що займаються створенням корпорацій і всіх тих людей, які отримують прибуток від цієї торгівлі», – сказав Армітеж.

Лукас додає, що пропорційно російських грошей у Лондоні не так вже й багато, адже через Сіті проходять кошти з Китаю, Саудівської Аравії та інших країн світу. Однак запровадження санкцій навіть проти такої суми буде мати певний ефект.

«Я думаю, що в поєднанні ці санкції стануть потужним уроком для режиму Путіна, який, хоча й намагається наразі бути антизахідним, використовує Захід для навчання своїх дітей, зберігання
неправедно зароблених коштів та відпочинку», – зазначив Лукас.

Росія не хоче політизувати вбивство Нємцова

У свою чергу, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у виступі у Раді з прав людини ООН у Женеві заявив, що проблеми пов’язані з правами людини, до яких він відніс і вбивство Нємцова, не можна політизувати.

«Неприпустимо спекулювати на високих принципах захисту прав людини для досягнення політичних чи економічних цілей, для обґрунтування втручання у внутрішні справи суверенних держав, односторонніх, примусових заходів, а тим більше, силових дій, що ведуть до страждань звичайних людей. І вже зовсім блюзнірським є використовувати такі трагедії, як підле вбивство Бориса Нємцова для спроб підміняти органи слідства і правосуддя, висуваючи відверто політизовані, голослівні та провокаційні інтерпретації», – сказав Лавров.

Він запевнив, що вбивство опозиціонера, цей «брудний злочин» розслідуватимуть із усією суворістю закону, а винні не уникнуть відповідальності.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG