Доступність посилання

ТОП новини

Волонтер із Бердянська робить печі-буржуйки для бійців АТО


У Бердянську волонтер виготовляє буржуйки для бійців АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

За словами тутешніх активістів, у Бердянську нині тихо, але насправді у безпеці городяни не почуваються – до Маріуполя звідси 90 кілометрів

Печі-буржуйки із газових балонів виготовляє майстер у Бердянську Запорізької області для бійців АТО. Каже: з осені встиг зробити їх більше двадцяти, частина з них стоїть на тутешніх блокпостах, біля частини гріються бійці на Донбасі. За словами активістів: у Бердянську нині тихо, але насправді у безпеці городяни не почуваються – до неспокійного Маріуполя звідси 90 кілометрів.

Бердянський зварювальник Олександр Шапошник виготовляє буржуйки із порожніх газових балонів і передає бійцям АТО. Розповідає: почав свою роботу ще восени, знайшов в інтернеті інструкцію, однак її довелося вдосконалити, щоб печі стали зручнішими. За словами майстра, з того часу зробив їх більше двадцяти, і тепер біля печей Шапошника гріються військові на Донбасі та на блокпостах поблизу його рідного міста.

Тепер я їх ще вдосконалив, буржуйка тепер з інжектором, паливо згорає повністю і диму немає
Олександр Шапошник

«Спочатку такі вертикальні прості робив, вони у землянках стоять. А потім більш досконалі. Тепер я їх ще вдосконалив, буржуйка тепер з інжектором, паливо згорає повністю і диму немає», – зазначає Олександр.

У наметі на блокпосту на в’їзді до Бердянська дійсно тепло: на печі, яку Шапошник передав тутешнім мешканцям, вони гріють воду, зверху на мотузках сушаться випрані речі. Інша піч стоїть тут в імпровізованій «лазні».

Сепаратизм люди в Бердянську не підтримають – активіст

Від Бердянська до Маріуполя – менше сотні кілометрів, тому у тут безпеці не почувається ніхто, зауважив Радіо Свобода командир міської самооборони Микола Будніков. Однак, на його переконання, сепаратистські настрої підтримки городян точно не отримають – і навіть не через патріотизм, а через розрахунок.

Коли у травні розпочалися у Маріуполі всі ці захоплення адміністрацій, тут народ зрозумів: може тут і таке бути, а незабаром літо, а літо – це гроші, а гроші – це моє рідне, а жлобство бере гору
Микола Будніков

«Коли у травні розпочалися у Маріуполі всі ці захоплення адміністрацій, тут народ зрозумів: може тут і таке бути, а незабаром літо, а літо – це гроші, а гроші – це моє рідне, а жлобство бере гору. І тому люди трошки подумали у Бердянську, що краще ми залишимо так, як воно є: тихо-мирно-спокійно», – каже Будніков.

За його словами, після початку конфлікту на Донбасі, у Бердянську пожвавився криміналітет: окрім тутешнього, додалися ще «туристи» із зони АТО. Але зараз ситуація спокійніша: громадський сектор після Майдану став співпрацювати з чиновниками, зокрема, самооборона разом із міліцією патрулює вулиці вночі, зауважує активіст.

Чи почуваються у безпеці мешканці Бердянська?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Опитування: чи почуваються у безпеці жителі Бердянська?

Державна служба з надзвичайних ситуацій поширювала тут брошури із цивільної оборони, але говорити про абсолютну готовність інфраструктури до ймовірного початку бойових дій у місті поки що не доводиться, говорить голова комітету мікрорайону «32 округ» у місті Бердянську Олена Зубко.

Підвали всі у нас, що можуть використовуватись як укриття, повні або води, або фекалій, я вже мовчу за сміття
Олена Зубко

«Підвали всі у нас, що можуть використовуватись як укриття, повні або води, або фекалій, я вже мовчу за сміття», – зауважує вона.

Водночас, за інформацією сайту міськради Бердянська, певні заходи щодо підвищення безпеки населення проводиться, зокрема, наприкінці лютого перевіряли стан роботи електричних сирен у місті.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG