Доступність посилання

ТОП новини

Калнієте: я стала персоною нон ґрата в Росії через підтримку України


Сандра Калнієте
Сандра Калнієте

Депутат Європарламенту від Латвії Сандра Калнієте, якій не дозволили в’їхати до Росії, заявляє, що стала там персоною нон ґрата через підтримку України.

Як заявила Калнієте Радіо Свобода, критика анексії Криму, російської агресії, гібридної війни на сході України і захист права українців самостійно обирати своє майбутнє є трьома основними причинами відмови у в’їзді до Росії.

«З часу анексії Криму я завжди чітко висловлювала свою політичну позицію щодо неприйнятності цих дій. Я відверто критикувала російську агресію щодо України та гібридну війну розгорнуту на сході цієї держави. Так само я завжди захищала право України обирати своє майбутнє», – пояснила вона.

Калнієте заявляє, що в’їзд до Росії їй заборонений до 2019 року. «Через кілька годин після того, як у мене відібрали паспорт і коли вже не було жодного літака для повернення до Риги, російські митники повідомили мені, що мені відмовлено у в’їзді на територію Росії, бо я, мовляв, несу загрозу обороні та безпеці держави. І ця сага із затримкою тривала близько 15 годин», – пояснює європарламентар у інтерв’ю Радіо Свобода.

Як заявила Калнієте, кожна така дія згуртовує Євросоюз навколо усвідомлення того, який насправді режим наразі при владі в Росії.

«Якщо Росія зробить будь-який подальший крок на території України, чи загрожуватиме будь-якій країні ЄС, то негайно з’являться потужніші санкції. Навколо цього у європейській співдружності існує консенсус», – додає Калнієте.

3 березня Росія відмовила у в’їзді колишньому міністрові закордонних справ Латвії, депутатові Європарламенту Сандрі Калнієте, яка прибула на похорон вбитого російського опозиціонера Бориса Нємцова.

Спікер верхньої палати польського парламенту Богдан Борусевич також не зміг взяти участь у похороні російського опозиціонера Бориса Нємцова. Політик, який мав очолити польську делегацію на жалобних заходах у Москві, не отримав згоди на в’їзд до Росії.

XS
SM
MD
LG