Доступність посилання

ТОП новини

Аварія на шахті Засядька: під завалом 30 гірників (оновлюється)


«Швидка допомога» біля входу на шахту імені Засядька, 4 березня 2015 року
«Швидка допомога» біля входу на шахту імені Засядька, 4 березня 2015 року

Підтверджена загибель десяти шахтарів, під землею залишаються ще 23. Київ закликає бойовиків допустити на місце аварії українських рятувальників

Кількість загиблих через вибух на шахті імені Засядька у Донецьку зросла до 10 осіб. Про це у повідомляє прес-служба Донецької ОДА у Twitter.

Раніше голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці в Facebook повідомив, що рятувальники знайшли тіла пятьох загиблих, однак їх поки що не підняли на поверхню. ​За словами Волинця, пошуково-рятувальні роботи припинили через потребу дегазації шахтної виробки.

«​Виникла ситуація, яка загрожує життю і безпеці рятувальників. Різко підвищився процентний вміст метану... Саме з цієї причини не вдається визначити характер та площу пошкоджень гірничих виробок»​, ​–​ зазначив Волинець.

​За даними Донецької ОДА, під час вибуху метану під землею перебували 230 гірників. До опікового центру доправлено п’ятьох постраждалих, ще двох – до травматології, дев’ятьох – до клініки профзахворювань.

Водночас, Reuters із посиланням на місцевого співробітника рятувальних служб передає, що у момент вибуху під землею працювали близько 70 людей. «За попередньою інформацією, понад 30 людей загинули. Рятувальники поки не дійшли до місця вибуху, вони здійснюють дегазацію, а потім підуть униз», – сказав керівник місцевої служби з безпеки роботи гірників Володимир Цимбаленко.

Інформацію про загибель 30 гірників не підтверджують бойовики на своїх сайтах. Представники угруповання «ДНР» заявляють, що під землею перебуває 32 людини, одна людина загинула.

Вибух на шахті імені Засядька у Донецьку стався між 4:00 і 5:00 4 березня.

Родичі шахтарів біля шахти Засядька, 4 березня 2015 року
Родичі шахтарів біля шахти Засядька, 4 березня 2015 року

Президент України Петро Порошенко вимагає допустити на місце аварії українських рятувальників і працівників правоохоронних органів, повідомляє прес-секретар президента Святослав Цеголко у Twitter.

Заступник голови Донецької ОДА Олександр Клименко зазначив, що «рятувальники, які працюють на території, підконтрольній українській владі, готові у будь-який момент виїхати до Донецька для надання допомоги в порятунку гірників».

Він наголосив, що з власної ініціативи в нинішній ситуації в’їхати на окуповану територію рятувальники не можуть.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що бойовики угруповання «ДНР» не пустили на шахту 60 українських рятувальників:

«Сьогодні я дав доручення ДСНС і Міністерству енергетики відправити бригади рятувальників з метою допомогти витягнути шахтарів із забою... Але російські терористи не дали можливості українським бригадам рятувальників дійти до місця й допомогти врятувати життя людей», – заявив він.

Яценюк звернувся до Росії і попросив вплинути на проросійських сепаратистів, аби вони пропустили на місце аварії українських рятувальників.

Гірничо-рятувальна служба на шахті Засядька, 4 березня 2015 року
Гірничо-рятувальна служба на шахті Засядька, 4 березня 2015 року

Прокуратура Донецької області відкрила кримінальну справу за фактом вибуху, повідомляє прес-служба Генпрокуратури. Інцидент розслідується за частиною 2 статті 272 (порушення правил безпеки під час робіт з підвищеною небезпекою) Кримінального кодексу України.

Депутати під час відкриття засідання Верховної Ради вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

На шахту виїхали 15 відділень гірничорятувальної служби. Рятувальна операція триває.

Вибухнуло так, що летів близько 4 метрів – шахтар
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Шахта імені Засядька розташована на не підконтрольній Києву території, це один із найбільших в Україні виробників коксівного вугілля.

Вибухи, що сталися на шахті імені Засядька в листопаді 2007 року, забрали життя 106 людей. Трагедії з численними жертвами ставалися на цьому підприємстві і раніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG