Доступність посилання

ТОП новини

Черговий «гумконвой» Росії не був погоджений українською стороною – Лисенко


«Гуманітарний конвой» Росії, архівне фото
«Гуманітарний конвой» Росії, архівне фото

На територію України зайшов сімнадцятий «гуманітарний конвой» Росії без погодження з українською владою, заявив речник АТО Андрій Лисенко.

«Російська сторона в односторонньому порядку здійснила оформлення «гуманітарного конвою». Через пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» Російської Федерації на в’їзд в Україну прослідувало дві колони «гумконвою» у складі 166 автомобілів. Значна частина автомобілів перевозила вантаж негуманітарного характеру», – зазначив він.

За словами речника АТО, переміщення так званого «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та національного законодавства.

Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не брали участь в огляді конвою, українська сторона здійснила лише візуальне спостереження, зазначив Лисенко.

Раніше у російському МНС повідомили, що колони автомобілів «гумконвою» перетнули кордон з Україною і вирушили до Луганська та Донецька. Російська сторона стверджує, що у колонах понад 160 автомобілів, і вони везуть гуманітарні вантажі, близько 90% яких становлять продукти харчування.

Президент України Петро Порошенко наприкінці січня назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство.

XS
SM
MD
LG