Доступність посилання

ТОП новини

Польща збільшує присутність НАТО – керівник Бюро нацбезпеки


Станіслав Козєй, керівник Бюро національної безпеки Республіки Польща (фото з офіційного сайту відомства)
Станіслав Козєй, керівник Бюро національної безпеки Республіки Польща (фото з офіційного сайту відомства)

Секретар РНБО України Олександр Турчинов відвідує із робочим візитом Варшаву

Варшава – Олександр Турчинов, секретар РНБО України відвідує в четвер із робочим візитом Варшаву. У межах візиту він проведе низку зустрічей з керівниками польської держави, зокрема з президентом Польщі Броніславом Коморовським, міністром оборони Томашем Семоняком та спікерами двох палат польського парламенту. У програмі візиту також переговори Олександра Турчинова з керівником Бюро національної безпеки Республіки Польща Станіславом Козєєм. Після цієї зустрічі сторони підпишуть Протокол про співробітництво. Станіслав Козєй розповів Радіо Свобода про теми, які будуть порушені під час візиту до Польщі Олександра Турчинова.

– Тематикою наших консультацій буде безпека в Центрально-Східній Європі, а також обмін інформацією про будування доктрин національної безпеки. Це буде в змісті протоколу про нашу співпрацю. Та крім цього ми, звичайно, будемо розмовляти про російсько-український конфлікт та агресію Росії в Україні, про що я хотів би почути від Секретаря РНБО України. Ми також будемо говорити про стосунки України з НАТО, ЄС та про наші двостронні відносини.

– Яким чином ці польсько-українські домовленості можуть вплинути на ситуацію на сході України?

Польща – докладає значних зусиль для інтеграції Укарїни з Заходом, ми дуже зацікавлені в тому, щоб Україна була сильною, стабільною державою

– Важко сказати. Як ми всі знаємо, подальший розвиток конфлікту складно передбачити, оскільки це передусім залежить від того як себе вестиме Росія. Бо, так би мовити, саме Росія є тим, хто накидає ініціативу. Від неї, від її позиції залежатиме будуть реалізовані Мінські домовленості, чи вкотре це не вдасться. Тож ми мусимо розглядати політичні та стратегічні наслідки як одного, так і другого варіанту. Ми не можемо виключити такого варіанту, що ці домовленості не вдасться реалізувати, такий розвиток подій не повинен нас застати зненацька. Як відомо, Польща докладає значних зусиль для інтеграції Укарїни з Заходом, ми дуже зацікавлені в тому, щоб Україна була сильною, стабільною державою. Розвиток цієї ситуації залежить від того, наскільки нам вдасться мобілізувати більше держав, увесь західний світ підтримувати Україну та вгамовувати Росію. Активність польської держави в цьому напрямку це дуже важливо, але цього замало для позитивного вирішення цього конфлікту. Роль Польщі передусім полягає у переконуванні наших союзників у необхідності займати спільну позицію щодо російської агресії, а також спільну позицію щодо підтримки, модернізації, трансформації та стабілізації України.

– Пане міністре, а чи змінилося відчуття безпеки поляків у зв’язку з подіями в Україні? Чи ці події спонукають Польщу до зміцнення власної безпеки?

Двоє найбільших наших сусідів – Росія та Україна ведуть між собою війну. Тому поляки відчувають, наскільки це небезпечна ситуація. У Польщі тепер більше зацікавлення справами безпеки, люди про це розмовляють, дискутують

– Тепер є більше розуміння того, які існують загрози для безпеки Польщі, адже війна триває безпосередньо за нашим кордоном. Двоє найбільших наших сусідів – Росія та Україна ведуть між собою війну. Тому поляки відчувають наскільки це небезпечна ситуація. У Польщі тепер більше зацікавлення справами безпеки, люди про це розмовляють, дискутують. Натомість влада нашої держави організовує різні заходи, які збільшуюь почуття безпеки громадян. Ми працюємо над тим, щоб збільшити присутність НАТО на нашій території, щоб солдати НАТО брали участь у навчаннях на території Польщі та балтійських країнах. Наступного року у Варшаві буде саміт країн НАТО, ми хотіли б, щоб до цього саміту були реалізовані головні завдання попередньої такої зустрічі, що відбулася в Ньюпорті у Великобританії. Натомість безпосередньо у Польщі ми реалізуємо свої програми модернізації збройних сил, мобілізації супільства.

– Пане міністре, якщо надалі ЄС не буде одностайним в оцінці подій на сході України, то чи не залишаться українці наодинці зі своїми проблемами?

На жаль, Україна вже тривалий час залишається зі своїми проблемами майже наодинці. Це наслідок раніше прийнятої стратегії позаблоковості

– На жаль, Україна вже тривалий час залишається зі своїми проблемами майже наодинці. Це наслідок раніше прийнятої стратегії позаблоковості, тому Україна не є членом жодного блоку, вона, так би мовити, в стратегічному сенсі самостійна. Це було досить ризиковне рішення попередніх команд, які керували Україною. Сьогодні Україні дуже складно будувати політичну єдність Заходу, яка б підтримала Україну в її намаганнях затримати Росію. Особливо це стосується економічного та фінансового питання. Західні держави дуже обережні в ухваленні таких рішень, які були б щодо України однозначними та одностайними.

Щоправда, останнім часом дедалі більше західних держав переконується в тому, що Росія в розмовах із Заходом та переговорах з Україною веде нечесну гру. Гадаю, шанси на одностайну позицію Заходу зростають, а в цьому зацікавлена Польща. Ми не хотіли б залишитися наодинці зі своєю підтримкою для України, бо тоді наша підтримка була б надто слабкою, щоб затримати цей конфлікт, чи підтримати Україну. Тому ми робимо все, щоб ці дії були спільними, нехай навіть вони будуть не надто масштабні, та проте спільні. Це найважливіша стратегія – спонукати Захід до єдності дій щодо цього конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG