Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд довелось відбуватись перед конгресменами за позицію Обами щодо України


Вікторія Нуланд, заступник державного секретаря США
Вікторія Нуланд, заступник державного секретаря США

«То ви маєте до- і «післякримські» санкці? Якби ви були на місці Путіна, наскільки серйозно б ви це сприймали?» – конгресмен Коннолі до Вікторії Нуланд

Другі Мінські домовленості порушуються – визнає заступник державного секретаря США Вікторія Нуланд, але додає: Держдепартамент пильно стежить за ситуацією, щоб, як прийде час, відповісти на російську агресію. Але американські конгресмени такою позицією невдоволені, вимагаючи від адміністрації Барака Обами якнайшвидшого рішення надання Україні зброї.

«Сполучені Штати не можуть залишатися світовим лідером, зволікаючи з військовою допомогою для України», – переконаний конгресмен від штату Каліфорнія Ед Ройз.

«Українцям негайно потрібна протитанкова зброя, тобто «Джавеліни», радари, щоб протистояти ударам артилерії противника, їм також потрібні системи зв’язку. До речі, коли ви бачите танки, що йдуть у Східну Україну, у цих танках перебувають не українці, а росіяни», – сказав Ед Ройз.

Ед Ройз повідомив, що вже на цьому тижні разом з колегами у Конгресі має надіслати президенту Обамі листа із питаннями щодо України.
Вікторія Нуланд, заступник державного секретаря США, у відповідь каже, що рішення щодо поставок Україні зброї винятково у компетенції президента Барака Обами.

«Президент звернувся до уряду по рекомендації та поради в цьому питанні. Державний департамент зробив це. Думаю, ви мене зрозумієте, якщо я, як і держсекретар Джон Керрі, залишу ці рекомендації конфіденційними і відмовлюся публічно їх оголошувати», – сказала Нуланд.

За словами Вікторії Нуланд, США не відкидають різних інструментів впливу на Росію, зокрема додаткових санкцій, якщо та продовжуватиме порушувати другі Мінські домовленості. Між тим, вона також не виключає скасування уже ухвалених санкцій.

«Я маю проблеми із вами і вашою політикою. Ви кажете, що США почнуть скасовувати санкції тільки, як Мінські угоди будуть повністю виконуватись, то це означає, що ви поступилися Кримом. Чи це є американська політика?», – звернувся до Вікторії Нуланд конгресмен від штату Вірджинія Джеррі Коннолі.

«Ні, пане конгресмен», – відповіла Нуланд.

«То чому скасовувати санкції? Чому? Це все почалося із Криму. Навіщо робити такі заяви? Ви кажете росіянам: щойно ви звільнете Східну Україну, ми скасуємо санкції», – продовжив Коннолі.

За словами Нуланд, уряд США розділяє санкції, ухвалені щодо Росії після анексії Криму та санкції після агресії на сході України. І скасувати обіцяють лише ті, що були ухвалені через агресію на сході України.

«То ви маєте до- і «післякримські» санкці?», – перепитав Коннолі, отримавши від пані Нуланд ствердну відповідь.

«Якби ви були на місці Путіна, наскільки серйозно б ви це сприймали?», – продовжив звернення до Нуланд американський конгресмен.

«Досить серйозно. Бо зараз жодні американські чи європейські інвестиції не надходять до Криму. Окупація Криму обходиться їм дуже дорого», – сказала Вікторія Нуланд.

«Тоді, дорога пані посол, з усією повагою раджу вам переглянути американську політику, бо це однозначно не стримує Путіна у Східній Україні. Люди продовжують вмирати. І такими заявами ви сигналізуєте Путіну, «підморгуєте» йому, що, мовляв, відійдіть від Східної України і все стане на свої місця у наших двосторонніх, а, може, і багатосторонніх відносинах. Можливо, ви це ненавмисне робите, але, якщо ти – бандюк з КДБ і агресор – це те послання, яке він чує», – відреагував Джеррі Коннолі.

Неефективною позицію Держдепартаменту США щодо України називає і конгресмен від Пенсильванії Скот Перрі. Він дивується, чому американський уряд надсилає арсенал смертоносної зброї у сирію, зброї, яка навіть не є оборонною, а миролюбні українці не можуть отримати навіть мінімальної оборонної підтримки.

«Чи ви не бачите тут протиріччя? Ми навіть не знаємо, хто є ті сирійські бойовики. Сьогодні вони борються з «ІДІЛ», завтра скидатимуть Асада, а пізніше піднімуть зброю проти нас. І ми їх тренуємо і ми їм надсилаємо зброю. Чи українці коли-небудь погрожували нам, чи казали, що йдуть вбивати американців?», – запитав Скот Перрі, чия промова зірвала оплески.

Вікторія Нуланд наголошує, що в останні кілька тижнів США побачили неабиякий прогрес в роботі українського парламенту щодо вдосконалення законодавчого поля. Вона висловила сподівання, що нові реформаторські закони в Україні запроваджуватимуться так само швидко, як і були ухвалені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG