Доступність посилання

ТОП новини

Фінляндія має подумати про вступ до НАТО – прем’єр


Александр Стубб, архівне фото
Александр Стубб, архівне фото

Фінляндія не має виключати можливості вступу до НАТО протягом наступних чотирьох років каденції наступного уряду, заявляє прем’єр-міністр країни Александр Стубб.

Цей момент дуже важливий, сказав він у Хельсінкі на спільній прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом.

Але, додав він, можливий вступ Фінляндії до НАТО має стати предметом громадського підтвердження.

Наступного місяця у Фінляндії мають відбутися парламентські вибори, за результатами яких буде створений уряд на наступні чотири роки.

Тим часом, за останніми опитуваннями, громадська підтримка вступові нейтральної останніми десятиліттями Фінляндії до НАТО ще досить низька: 27 відсотків висловилися за вступ, 57 були проти.

Фінляндія після війни СРСР проти неї наприкінці 1930-х років і Другої світової війни обрала курс на нейтралітет і фактичну відмову від власної зовнішньої політики й мовчазну підтримку зовнішньополітичних кроків СРСР, а потім Росії, щоб уберегтися від нової спроби сусіда поглянути її. Цю політику назвали «фінляндизацією». Але останнім часом, після агресії Росії в Україні і різкого збільшення російської військової присутності поблизу Фінляндії, що має з Росією кордон завдовжки 1300 кілометрів, політики країни почали ставити цей курс під сумнів і заявляти про можливість вступу до НАТО.

XS
SM
MD
LG