Доступність посилання

ТОП новини

Відведення важких озброєнь сепаратистів і «миротворець» Путін


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та міністр оборони Росії Сергій Шойгу (праворуч). Москва, 23 лютого 2015 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та міністр оборони Росії Сергій Шойгу (праворуч). Москва, 23 лютого 2015 року

Українські силовики починають черговий етап відведення важкого озброєння – штаб АТО

Київ – За минулу добу в зоні антитерористичної операції на Донбасі загинув один український військовослужбовець, ще один зазнав поранення, повідомляє прес-центр штабу АТО. Бойовики обстріляли позиції військових 35 разів. Також за цими даними, українські силовики починають черговий етап відведення важкого озброєння, зокрема систем залпового вогню «Град», від лінії зіткнення на Донбасі. Українські військові звинувачують сепаратистів в імітації відведення важкого озброєння на Донбасі. Тим часом тисячі російських військовослужбовців беруть участь у протиповітряних навчаннях на півдні Росії, в анексованому Криму і сепаратистських регіонах Грузії – Абхазії та Південній Осетії. Як зауважують експерти, президент Росії Володимир Путін, на словах запевняючи у готовності сприяти встановленню миру в Україні, насправді будь-якої миті готовий відновити війну на Донбасі в тих же обсягах, які були під час боїв за Дебальцеве.

За минулу добу в зоні антитерористичної операції на Донбасі загинув один український військовослужбовець, ще один зазнав поранення, повідомляє прес-центр штабу АТО. Бойовики обстріляли позиції військових 35 разів. Також за цими даними, українські військові починають черговий етап відведення важкого озброєння, зокрема систем залпового вогню «Град», від лінії зіткнення на Донбасі. Таку інформацію оприлюднив 5 березня на щоденному брифінгу речник штабу антитерористичної операції Андрій Лисенко.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

За його словами, українські силовики завершили перший етап відведення важкого озброєння, зокрема 100-мм гармат «Рапіра» і «Рута». З минулої доби триває черговий етап відведення військової техніки, зокрема самохідних артилерійських установок «Акація». Також триває відведення реактивних систем залпового вогню «Град» по всій лінії розмежування, зазначив Андрій Лисенко.

«Збройні сили України готові із завтрашнього дня (6 березня) почати відводити РСЗВ «Ураган». Передислокація важкого озброєння на підготовлені заздалегідь майданчики відбувається під постійним наглядом моніторингової групи ОБСЄ та представників українських та міжнародних ЗМІ», – запевнив речник штабу антитерористичної операції.

При цьому Андрій Лисенко наголосив, що в разі будь-яких спроб наступу бойовиків, командування українських силовиків готове оперативно повернути техніку на бойові позиції.

Відведення важких озброєнь сепаратистів – реальність чи імітація?

Українські військові звинувачують сепаратистів в імітації відведення важкого озброєння на Донбасі. А в ОБСЄ констатують, що луганські сепаратисти не показують, куди саме вони відвели важке озброєння. Зокрема, ОБСЄ повідомляє про п’ять таких випадків, що сталися напередодні у населених пунктах Селидові, Зоряному, Богоявленці й Клиновому на Донеччині та біля Райгородки на Луганщині. Спостерігачам не дозволили супроводжувати колони техніки до пунктів призначення.

Натомість проросійські бойовики наголошують, що суворо виконують мінські домовленості та справді відводять важке озброєння.

Виконання домовленостей, досягнутих 12 лютого у Мінську, передбачає, що Київ пересуне зброю назад від фактичної лінії зіткнення, а так звані «ДНР» і «ЛНР» – від зафіксованої межі від 19 вересня 2014 року (угода Мінськ-1).

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський
Путіну треба інше – визнання його Сполученими Штатами та Євросоюзом, передусім Німеччиною як найпотужнішою державою ЄС, рівноправним політиком, з яким варто поділити світ
Станіслав Бєлковський

Як зауважив Радіо Свобода російський політолог Станіслав Бєлковський, виконання чи невиконання проросійськими бойовиками Мінських угод залежить не від їхніх бажань, не від політичної або воєнної обстановки, а від того – вигідне це Володимирові Путіну чи ні? Коли раніше (після саміту в Брісбені та згодом заходів, пов’язаних із роковинами визволення Аушвіца) президент Росії вирішив, що йому варто показати свою силу, на Донбасі сталося Дебальцеве, констатував Станіслав Бєлковський. Справа звісно не в цьому містечку, незважаючи на все його значення для війни на Донбасі. Путіну треба інше – визнання його Сполученими Штатами та Євросоюзом (передусім Німеччиною як найпотужнішою державою ЄС) рівноправним політиком, з яким варто поділити світ і дозволити закріпити за ним на так званому пострадянському просторі сфери впливу (зокрема, щодо України, зовнішньополітичний вектор якої Путін хоче опосередковано повністю контролювати). Наразі Путіну вигідне це хитке перемир’я і воно на Сході України є. Як тільки становище виглядатиме з точки господаря Кремля погіршеним (зокрема, Захід наважиться постачати летальну зброю Україні), відразу бойові дії поновляються у тих же масштабах, що і до Мінська-2, вважає політолог.

«Володимир Путін відповідатиме на це ескалацією конфлікту. Але, оскільки, за мінськими угодами, Російська Федерація не є стороною конфлікту, і ці угоди фактично фіксують, що в Україні йде громадянська війна, і Росія тут не є стороною, а є лише «миротворцем» і більше ніким і нічим, то можливий наступ сепаратистів чи на Маріуполь, чи на Харків. Володимир Путін не відповідатиме за їхні точки зору, тому що він не є стороною конфлікту, і формально не він вирішує, хто йде на Маріуполь, а хто на Харків. Але, звичайно, Путін не залишить просто так, на мій погляд, постачання летальної зброї США в Україну. Для Путіна не є важливим контроль над Маріуполем чи Харковом. Наступ на ці міста має значення як черговий механізм дестабілізації України, не як засіб взяти під контроль будь-яку нову частину української території. Саме тому Володимир Путін і не планує анексувати Донецьк чи Луганськ та формально визнає їх частиною території України», – стверджує Станіслав Бєлковський.

НАТО більш активне поблизу кордонів Росії, ніж сама Росія – російське Міноборони

Тим часом понад 2000 російських військовослужбовців беруть участь у «великомасштабних» протиповітряних навчаннях на півдні Росії, в анексованому Криму і сепаратистських регіонах Грузії – Абхазії та Південній Осетії. Військові південного федерального округу Росії заявляють, що півтисячі одиниць важкого озброєння чи військової техніки будуть використані в навчаннях ППО. Російські військові заявляють, що навчання проходять на 12 полігонах, які розташовані у «південному, північнокавказькому і кримських федеральних округах», а також на базах сепаратистських регіонів Грузії – Абхазії та Південної Осетії.

Попередні навчання у західній та південній частині Росії викликали стурбованість сусідів і звинувачення, що Москва використовувала навчання як прикриття для відправки військ в Україну для підтримки сепаратистів у конфлікті на Донбасі.

Анатолій Антонов
Анатолій Антонов

Заступник міністра оборони Росії Анатолій Антонов заявив, що НАТО більш активне біля кордонів Росії, ніж сама Росія. Антонов звинуватив Альянс у використанні конфлікту в Україні «як привід» для «руху ближче до кордонів Росії».

Російські війська гинуть у боях на сході України у «великих кількостях»
Анатолій Антонов

Російські війська гинуть у боях на сході України у «великих кількостях», заявив зі свого боку заступник генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу. І російське керівництво має все менше й менше змоги приховувати цей факт, наголосив він, виступаючи на конференції у столиці Латвії Ризі. За словами Вершбоу, Росія несе особливу відповідальність за досягнення справжньої деескалації на сході України, а не лише тимчасової паузи.

Тим часом Верховна Рада підтримала 5 березня президентський законопроект про збільшення чисельності Збройних сил України до 250 тисяч. Ухвалений закон також передбачає формування у Збройних силах України двох управлінь оперативних командувань, одинадцятьох бригад, чотирьох полків, вісімнадцятьох батальйонів, шістнадцятьох окремих рот та тринадцятьох загонів різного призначення. Позаторік Верховна Рада затвердила чисельність Збройних сил у межах 184 тисяч осіб.


На цю ж тему:

05.03.2015
Російські військові гинуть на сході України у великій кількості – НАТО

І керівництво Росії має все менше й менше змоги приховувати цей факт – Вершбоу далі
05.03.2015
Україні протистоять 130 тисяч озброєних людей у гібридній війні

«Розплавили бортову електроніку дрона ОБСЄ до такої міри, що вони безконтрольно кружляють перед тим, як впасти на землю» далі
05.03.2015
Чисельність армії збільшили. Справа за якістю

Механічне збільшення чисельності не призводить до підвищення обороноздатності країни – Кишкар далі
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG