Доступність посилання

ТОП новини

Портнов: на знятті санкцій зупинятися не збираюся


Президент України Віктор Янукович (ліворуч) та заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов, АРК, 2 серпня 2010 року
Президент України Віктор Янукович (ліворуч) та заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов, АРК, 2 серпня 2010 року

Колишній заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов заявляє, що продовжуватиме оскаржувати введення проти себе санкцій Європейського союзу навіть після того, як їх знімуть.

«Я зупинятися не планую. Я в люксембурзькому Суді ЄС оскаржую сам факт їхнього введення, тобто навіть якщо ці санкції знімуть, я буду продовжувати оскаржувати їхнє введення. Якщо санкції будуть зняті – це буде юридично означати, що українська влада сфальсифікувала дані, які направила в ЄС. Саме у зв’язку з цим має бути питання відповідальності перед тими очільниками Генеральної прокуратури, які очолювали її в лютому 2014 року», – сказав Андрій Портнов Радіо Свобода.

Як переконує колишній заступник голови адміністрації президента, всі факти, за якими його звинувачують, сфальсифіковані.

«Я не буду нікому прощати. Це питання часу. Всі ці хлопці, які зараз керують країною, обов’язково будуть відповідати», – заявив він.

Нині Андрій Портнов перебуває в Росії. За його словами, він продовжує подорожувати світом, санкції в цьому не заважають, ніхто його не затримує.

«Я багато разів користувався своєю шенгенською візою. Я був у Швейцарії, я був у Брюсселі, я був у Південно-Східній Азії», – сказав Андрій Портнов.

Водночас на питання, коли він збирається відвідати Україну, Портнов відповів: «ми не будемо попереджувати нікого, коли збиратимемося в Україну».

Раніше в четвер, 5 березня, стало відомо, що Європейський союз виключає з санкційного списку чотирьох колишніх українських високопосадовців. Імен поки що не називають. Офіційно рішення буде опубліковане у п’ятницю, 6 березня, в Офіційному журналі ЄС.

Крім того, за рішенням Європейської ради, проти інших 14 колишніх українських високопосадовців санкції зберігаються на рік, ще проти чотирьох – на три місяці.

У ЗМІ вже з’явилися непідтверджені припущення щодо імен тих, хто, можливо, буде виключений зі списку через відсутність проти них кримінальних проваджень. Зокрема, називають прізвища колишнього радника президента Андрія Портнова, екс-голову Служби безпеки Олександра Якименка, колишнього радника президента Ігоря Калініна і сина екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова Олексія Азарова.

XS
SM
MD
LG