Доступність посилання

ТОП новини

Аварії на шахтах і корупція – який зв’язок?


Шахтарі біля вугільної шахти імені Засядька. Донецьк, 4 березня 2015 року
Шахтарі біля вугільної шахти імені Засядька. Донецьк, 4 березня 2015 року

«Ми бачимо тут корупційну схему елементарну, коли замішані всі – від гірничого робітника, майстра, до начальника дільниці і може навіть вище».

В Україні сумують за гірниками, які загинули напередодні від вибуху на шахті імені Засядька. Донецька обласна державна адміністрація повідомляє, що тіла 33 загиблих гірників підняті на поверхню. Загалом під землею 4 березня о 5:20 – на момент вибуху газово-метанової суміші – було 230 гірників. У четвер пошуки людей під завалами продовжилися. Це одна з найбільших в Україні шахт, вона відома високими концентраціями метану, через що на ній уже кілька разів ставалися вибухи з трагічними наслідками. Найгірший із них, 2007 року, призвів до загибелі 101 гірника.

Як можна уникнути таких аварій? З таким запитанням Радіо Свобода звернулось до експерта – це фахівець гірничо-видобувної галузі Віктор Бербенець, який свого часу працював на шахтах зокрема й інженером-технологом.

Віктор Бербенець
Віктор Бербенець

– На сьогоднішній день шахти проводять так звану роботу по дегазації вугільних пластів та дегазації виробленого простору. Сьогодні це є найпоширенішим способом попередження вибухів газу метану. Тобто знизити його концентрацію у виробленому просторі та концентрацію газу у гірничих виробках.

Що не дотримуються вони технології, видобувають забагато вугілля, а також замотують датчики, які фіксують концентрацію газу пакетиками

По-друге – це знизити вплив людського фактору. Тому що не дотримуються вони технології, видобувають забагато вугілля, а також замотують датчики, які фіксують концентрацію газу пакетиками або іншими підручними засобами.

Якщо говорити про дегазацію пластів, то її треба виконувати правильно, тому що, наприклад, якщо дається наряд на буріння свердловин для дегазації – наприклад 80 метрів, 100 метрів, 60 метрів, то бригади, які бурять ці свердловини, можуть бурити їх не до кінця. Пробурити, наприклад, 20 метрів, 30 метрів – поставити заглушку і всі можуть розписатися, що робота виконана...

– В даному випадку це Ви говорите про людський фактор, так? Чи про недотримання правил?

Ми бачимо корупційну схему елементарну, коли замішані всі – від гірничого робітника, від майстра, до начальника дільниці і може навіть і вище

– Так, тобто дегазаційні роботи можуть проводитися як по паспорту, але та бригада, яка бурить ці свердловини, в тому числі може отримати вказівку від їхнього керівництва не бурити все до кінця, а пробурити трошки, поставити заглушку, але наряд буде закритий повністю. Тобто ми бачимо тут корупційну схему елементарну, коли замішані всі – від гірничого робітника, від майстра, до начальника дільниці і може навіть і вище.

– І хто міг би за цим стежити? Хто міг би це контролювати?

– На шахтах досить розвинутих – «Красноармійська західна», «Краснолиманська» та шахти групи компанії СКМ – є спеціальні люди, участок прогнозу газодинамічних явищ, участок вентиляції – є людина, яка контролює, наскільки пробурена свердловина, є такий процес, який називається «підйом свердловини». Підйом – це коли зі свердловини витягають буровий інструмент, приходить людина, дивиться скільки бурового інструменту витягнули зі свердловини, рахує кількість частин цього бурового інструменту і підписує акт про те, що 60 метрів, 80 метрів і так далі. На шахтах, які не мають коштів для утримання цієї людини – це робиться досить рідко.

– Ви маєте на увазі, що утримувати таку людину дорого? Чи можливо не вигідно?

– Можливо і не вигідно, тому що ця людина повинна бути досить незалежною від видобування, вона повинна мати незалежний оклад, наприклад, і їй буде все одно – скільки видобули вугілля, скільки пробурили свердловин. Вона прийшла, зафіксувала, скільки пробурили метрів, і пішла звідти. Це повинна бути незалежна людина. Десь у 2004-2005 роках хотіли на місцевому рівні на шахті «Краснолиманська», щоб робітники участку вентиляції та техніки безпеки не залежали від премій, які виплачуються за видубуток. Якщо, припустімо, шахта видобула мільйон тонн, то премію видали, а якщо 800 тисяч – то не видали. І це був добрий досвід, тому що робітники участку вентиляції та техніки безпеки перестали залежати від видобутку. Якщо на кожній шахті мати таку людину, в якої заробітна платня не залежить від кількості вугілля – то це було б добре.

– А чи Ви знаєте з приводу конкретної шахти імені Засядька – чи там така людина є?

– На шахті імені Засядька є участок прогнозу газодинамічних явищ, там використовується спеціальна апаратура, це усе контролюється. Але я не знаю, чи була незалежна ця людина. Такі схеми використовуються на багатьох шахтах, тобто дегазація – вона якби «на папері» є на кожній шахті, якщо це шахта газова, але якість виконання цієї дегазації все одно залежить від кількох людей, і якщо б вони були незалежні від оплати інших дільниць, то це б було добре.


На цю ж тему:

04.03.2015
«Температура впала, і ми поповзли» – шахтар, який урятувався після вибуху

Ризики смертності на окупованих шахтах зростають, бо бракує профільних рятувальників і контролю за правилами безпеки далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG