Доступність посилання

ТОП новини

Чому змінили голову Дніпропетровська?


Галина Булавка з однопартійцями з «Батьківщини», 2010 рік
Галина Булавка з однопартійцями з «Батьківщини», 2010 рік

Після зміни міського голови Дніпропетровська в регіоні порушився баланс сил між командами Коломойського та Ахметова – політолог

Дніпропетровськ – Частина громадських об’єднань Дніпропетровська невдоволена зміною влади в місті. Фактичного керівника Дніпропетровська – в.о. міського голови, екс-регіонала Максима Романенка – міськрада відправила у відставку, на його місце обрали колишнього депутата від «Батьківщини​» Галину Булавку. Їй закидають співпрацю з діаметрально протилежними політичними силами, звинувачують в участі у «сепаратистському з’їзді» десятирічної давнини. Сама вона ці звинувачення відкидає. Між тим незалежні експерти заявляють про початок підготовки до місцевих виборів і зміну балансу сил в регіоні між «командою Ахметова-Вілкула» та «командою Коломойського» на користь останньої.

61-річна Галина Булавка, посадовець із 30-річним стажем у державній службі та органах місцевого самоврядування, приступила до роботи на посаді в. о. міського голови Дніпропетровська. Депутат міськради, обрана від ВО «Батьківщина» і потім вилучена з фракції, змінила на посаді екс-регіонала Максима Романенка, «людину Вілкула», якого депутати, звинувативши у корупції, відправили у відставку в середу.

Однак і сама Галина Булавка – особистість неоднозначна. На виборах до Верховної Ради 2014 року вона балотувалась від «Опозиційного блоку». Ще раніше, 2004 року, обіймаючи посаду голови Дніпропетровської облради, «засвітилась» на скандальному «форумі депутатів усіх рівнів» у Сєвєродонецьку – сиділа у президії і зачитувала резолюцію цього зібрання. Пізніше його організаторів і учасників цього заходу звинуватили «в сепаратизмі».

«Боремось зі старою владою»

Наразі Галину Булавку пов’язують з нинішнім керівництвом Дніпропетровської облдержадміністрації. Закликаючи депутатів міськради підтримати її кандидатуру, заступник голови ОДА Геннадій Корбан говорив про «мудрість жінок» і про те, що посада є «технічною» – до проведення місцевих виборів.

До виборів залишилось півроку, нам нічого тут ділити, тут вже все вкрали
Геннадій Корбан

«Вибрати секретаря міської ради, аби показати приклад усій країні, що ми вміло боремось з корупцією, боремось зі старою владою, зі старим режимом… Я хочу всім сказати: до виборів залишилось півроку, нам нічого тут ділити, тут уже все вкрали», – зазначив Геннадій Корбан.

«Рейдерське захоплення», «ганьба для міста», «призначення зручної для контролю кандидатури»?

В Опозиційному блоці кадрові зміни в міськраді Дніпропетровська називають «рейдерським захопленням влади». На своєму офіційному сайті політична сила оприлюднила коментар народного депутата Нестора Шуфрича, в якому він називає останні події в Дніпропетровську «дивними».

«Це було необхідно деяким силам, щоб забезпечити адміністративним ресурсом потрібного кандидата на прийдешніх виборах міського голови. По суті, у Дніпропетровську відбулося рейдерське захоплення влади. Ми сподіваємося, що і в Генеральній прокуратурі, і в Міністерстві внутрішніх справ дадуть належну оцінку тому, що відбувається. Але головну оцінку тому, що відбувається, дадуть виборці на місцевих виборах у жовтні», – заявив Шуфрич.

Юрій Береза
Юрій Береза

​Обурення обранням фактичним керівником Дніпропетровська Галини Булавки висловлюють і у провладних структурах. У п’ятницю Штаб національного захисту Дніпропетровської області на чолі з Юрієм Березою заявив, що вимагає скликання позачергової сесії міськради.

У послужному списку Булавки є і знакова участь у 2004 році у відомому сепаратистському з`їзді у Сєвєродонецьку, і вже свіже, у жовтні 2014 року, перебування у списку антиукраїнського Опозиційного блоку

​«В послужному списку Булавки є і знакова участь у 2004 році у відомому сепаратистському з`їзді у Сєвєродонецьку, який був першою спробою розколоти країну, і вже свіже, у жовтні 2014 року, перебування у виборчому списку антиукраїнського Опозиційного блоку на виборах до Верховної Ради України. Людина з такими поглядами, а точніше, з такою безпринципною позицією, не може не лише очолювати Дніпропетровськ, але й взагалі – працювати в органах влади. Це ганьба для нашого українського міста», – йдеться у заяві штабу.

Про своє несприйняття нового керівника міста заявили й деякі «майданівські» об’єднання. Так у громадському об’єднанні «Сестринська сотня» зазначили, що «людина, в політичній біографії якої є почергова співпраця з діаметрально протилежними силами, виглядає, радше, зручною для контролю фігурою, аніж компромісною постаттю на посаду в.о. міського голови». Там також зажадали від влади пояснень, чому обрання в. о. міського голови відбулось без консультацій із громадськістю.

Відповідь у Фейсбуку

Сама Галина Булавка на звинувачення опонентів відповіла на своїй сторінці у Фейсбуці. Вона процитувала кілька абзаців із Вікіпедії про рішення з’їзду в Сєвєродонецьку і оприлюднила заяву тодішньої обласної ради, яку очолювала, – «проти сепаративних дій у будь-яких регіонах України».

У мене досвід дійсно великий – більше 30 років державної служби. І сьогодні депутатська діяльність – вона теж зобов’язує
Галина Булавка

У коментарі журналістам про своє обрання і зміщення попередника посадовець сказала: «У мене досвід дійсно великий – більше 30 років державної служби. І сьогодні депутатська діяльність – вона теж зобов’язує».

Обранню Галини Булавки на посаду керівника міста передувала майже детективна історія: у Дніпропетровську більше тижня тому зник посадовець міськради Олександр Величко, якого пов’язували з командою екс-регіоналів. В Інтернеті було оприлюднене відео, де він у невідомому місці з папірця читав заяви про корупцію серед своїх колег по міськраді. Тепер посадовець знайшовся – у прокуратурі Новомосковського району, де, за даними його адвоката, дає свідчення.

«Баланс сил» між Ахметовим і Коломойським порушено?

Незалежні експерти констатують: останні події в Дніпропетровську свідчать про початок підготовки до майбутніх місцевих виборів. Політолог Андрій Золотарьов констатує: відбувається зміна балансу сил в регіоні між «командою Ахметова-Вілкула» та «командою Коломойського» на користь останньої.

«Улюблена гра пана Коломойського – це «Монополія». Після минулих виборів був певний баланс двох кланів – «ахметівсько-вілкулівського» і «коломойського» з перевагою, звісно, останнього. Але все ж це була певна конкуренція бізнес-політичних угруповань, і це певною мірою давало можливість вільно дихати. Але, я так гадаю, у Коломойського виникли якісь питання до своїх бізнес-конкурентів. «Пакт про ненапад» між цими угрупованнями тривав майже рік. Галина Булавка – досвідчений професіонал, апаратник, людина, яка ніяк не асоціюється з «життям по-новому». Як кожен апаратник, вона – кон’юнктурна людина. Але її сильна сторона – вона комунікатор, на тлі інших вона робить це досить уміло», – зауважив Андрій Золотарьов у коментарі Радіо Свобода.

Між тим перед новою керівницею Дніпропетровська вже стоять непрості виклики: днями в місті на 50% має здорожчати проїзд у транспорті, це викликає обурення значної частини населення.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG