Доступність посилання

ТОП новини

Завтра можуть з’явитися докази і щодо Портнова – Паламарчук


Янукович і «сім’я». Коли завершаться розслідування?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:33 0:00

«Верховна Рада дасть згоду на всіх, хто скоїв злочин. Так, як і зараз відбувається по суддях»

Гість «Вашої Свободи»: Микола Паламарчук, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Інна Кузнецова: ЄС вилучив сьогодні із санаційного списку чотирьох українських колишніх високопосадовців. Рішення опубліковане в офіційному журналі ЄС.

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У новому списку санкцій немає вже колишнього радника президента Андрія Портнова, екс-голови СБУ Олександра Якименка, колишнього радника так само колишнього голови СБУ Ігоря Калініна та сина екс-прем’єр-міністра Миколи Азарова Олексія.

ГПУ має три місяці, щоб навести докази провини і екс-міністра юстиції Олени Лукаш, молодшого сина екс-президента Януковича Віктора, позафракційного народного депутата Сергія Клюєва, екс-міністра освіти Дмитра Табачника. Проти них санкції зберігаються ще на три місяці.

Чи встигне Україна розслідувати до четвертого червня ці події? Чим завершиться розслідування?

Про хід розслідування сьогодні в ГПУ журналісти розпитували генпрокурора Віктора Шокіна. Його відповідь була дуже лаконічною. А на запитання, що заважає у розслідуваннях і коли це відбудеться, Віктор Шокін не відповів.

Віктор Шокін: Не зняті санкції... Ви сьогодні побачите – на сайті ГПУ буде повна відповідь по санкціях.

– Багато хто пише у соцмережах про те, що, мовляв, ми самі нічого не робимо, то ж Європа за нас нічого не зробить, звичайно.

Але раніше багато говорилося про те, що, мовляв, знищена доказова база. Наскільки це правда, пане Паламарчук?

Микола Паламарчук
Микола Паламарчук

– Я хочу сказати про те, що я був безпосереднім учасником Майдану. І якраз після того, як побіг Янукович і вся його команда, дійсно це мало місце. Побігла, наприклад, вся ГПУ. ГПУ були зламані ключі доступу до єдиного реєстру. Тому, якщо навіть казати, що порушити кримінальні справи, зареєстровані в єдиному реєстрі, було надзвичайно важко. Тому що не було кого знайти, хто до цієї системи мав би доступ.

– А хто міг порушити ці коди доступу?

– Зламали коди доступу колишні заступники Пшонки, які втекли, деякі, і сам Пшонка. Пшонка, коли був затриманий на митниці, то відносно нього ще не була порушена кримінальна справа. Ви знаєте цей випадок. Тому підстав тоді затримувати його не було ніяких. Якщо це робити не за законом, то його можна було б затримати. Але якщо ти робиш щось не за законом, то на беззаконні нічого законного не побудуєш. Тому це дало йому змогу втекти за межі країни.

Якщо казати про докази, то в той час на початку більше, напевне, були зайняті тим, як зберегти те майно, щоб не розтягали, ніхто не дбав про докази, ніхто не проініціював збирання доказів. І надзвичайно важко було зібрати докази.

Я хочу сказати, що все-таки є і професійні люди, які займаються цим. І прокуратура робить достатньо. Я мав розмову і з генпрокурором на цю тему.

– Упродовж року помінялося три генпрокурори. Це вже третій. З котрим із них Ви мали розмову?

– Я мав розмову і з сьогоднішнім генпрокурором Шокіним, також я мав розмову з Яремою. Я хочу сказати, що і один, і інший все роблять для того. Один робив, бо вже зараз у відставці. А інший все робить для того, щоб розслідувати.

І можу зі впевненістю сказати, що це питання стоїть на контролі. Ми в комітеті заслухали неодноразово стан розслідування злочинів, пов’язаних як з Майданом, так і з розкраданням державних коштів, майна нашої держави.

– Чи можна сказати про те, що «світло в кінці тунелю» все ж таки буде, бодай вдасться знайти докази проти половини з цих людей?

– Я можу сказати, що знайдуть більше половини. Тому що працюють і створена серйозна група. Понад 80 чоловік у цій групі працює, які займаються. Але такого обсягу роботи, такої великої кількості порушених кримінальних проваджень Україна ще не знала відносно високопосадовців.

Дуже важко доказувати злочини, це також відволікає, багато що стосується Майдану. Я приведу такий приклад. Є людина, яка загинула. Є люди, які в неї стріляли. І стріляли, наприклад, у цю людину три чоловіки. Щоб, за законом, довести, якої саме людини з цих трьох пострілів був смертельний, той буде відповідати за вбивство, а інші два будуть відповідати за замах на вбивство.

– І через рік це вже достатньо складно зробити.

– Але ж для того, щоб довести, потрібні експертизи, треба, щоб була зброя, треба, щоб були кулі. Немає ні зброї, немає кулі, немає гільзотеки. І дуже важко доказувати.

Але економічні злочини доказуються ще важче. Були знищені сервери, багато знищено. Тому важко доказати. Але я впевнений у тому, що сьогоднішня ГПУ, ті люди, які там працюють, зроблять все, щоб усе розкрити.

Але ми чомусь все рівно переводимо акценти у бік ГПУ. Оперативне супроводження – це міліція. І від того, як спрацюють оперативники, будуть розкриті злочини.

– А міліція що робить у цьому сенсі?

– Що робить міліція у цьому сенсі, то це краще було б запитати генпрокурора, тому що він знає, хто працює у слідчо-оперативних групах, як вони виконують їхні доручення, доручення слідчих прокуратури.

Міліція працює слабко. Дуже! У міліції багато працює людей, відданих тій владі

Але я впевнений у тому, що міліція працює слабко. Дуже! Чому? По-перше, та міліція, яка була, розбіглася і сама знищила. Знищила ті докази. По-друге, в міліції багато працює людей, які були віддані тій владі, які порушували закон, і вони сьогодні продовжують його порушувати та ховати. По-третє, немає почуття відповідальності у тих людей за те, що відбулося. А відбулося –знищили людей…

– До речі, а чи можна відновити цю довіру? Чи треба поміняти всіх? Зараз прийшли нові кадри в МВС, прийшли люди із-за кордону, на них покладають надії, що вони наберуть геть усіх нових.

Реформують систему, реформи заради реформ

– Людей нових дійсно деяких треба набрати, наповнити її людьми, тому що будь-яка система без наповнення, без людей – не працююча система, бо працюють люди. Але сьогодні реформують систему, на мій погляд, реформи заради реформ. Не заради того, щоб принести покращення, щоб система працювала краще.

Сьогодні по великому рахунку є законопроект щодо реформування, наприклад, міліції, але, на мій погляд, вона реформується зовсім не правильно. Тому що перше, що потрібно було зробити, то це зробити закон про правоохоронну систему і про правоохоронні органи.

– А до Вас дослухаються у цьому сенсі?

– Ні, не дослухаються.

– Так Ви ж зі владної фракції?

Пропонували свої послуги, не треба нас учити жити, знаємо самі, що робити

– Ми пропонували, я і Віктор Миколайович Король, який у нашій фракції, колишній заступник міністра внутрішніх справ, свої послуги, і ми про це кажемо постійно, але це приблизно виглядає так: не треба нас учити жити, ми знаємо самі, що робити.

– У Брюсселі перебуває кореспондентка Радіо Свобода Жанна Безп'ятчук.

Жанно, що говорять зараз у Брюсселі, можливо, в кулуарах європейської влади про те, наскільки будуть зняті санкції з інших осіб? Є якась інформація?

Жанна Безп'ятчук: У кулуарах говорять про те, що ЄС, зі свого боку, зробив усе можливе, тобто доклав максимальних зусиль для того, аби максимальна кількість представників режиму Віктора Януковича була притягнута до відповідальності саме за економічні злочини.

Тому що потрібно зважати на те, що ЄС може накладати індивідуальні санкції, заморожувати всі економічні ресурси, активи і забороняти в’їзд в країни ЄС лише за вчинення економічних злочинів. Він не може підмінити собою будь-яку судову інстанцію. Тому злочини проти людяності не підпадають під такі, із-за яких може ЄС безпосередньо накласти санкції. Це має робити суд.

ЄС за рік працював ефективніше, ніж українська вся разом узята правоохоронна система
Жанна Безп'ятчук

Тобто фактично ЄС за цей рік, що минув після Майдану, працював ефективніше, ніж українська вся разом узята правоохоронна система. Але він не може замінити собою насамперед ГПУ.

В ефірі прозвучала така думка, що не варто критикувати за те, що з чотирьох осіб зняті санкції, лише ГПУ, але процесуально і відповідно до суті і змісту повноважень саме вона насамперед несе відповідальність за це, тому що вона виносить підозру у вчиненні злочинів, а саме винесена підозра повинна бути головною підставою для продовження на рік економічних санкцій.

Чотири людини, щодо яких санкції подовженні на три місяці, велика ймовірність, що з них будуть зняті
Жанна Безп'ятчук

І ці чотири людини, щодо яких санкції подовжені лише на три місяці, там дуже велика ймовірність того, що з них будуть зняті санкції. Тому що три місяці є. Так. Але рішення ЄС ухвалює поетапно щодо зняття санкцій. І фактично щодо цих чотирьох осіб, щодо яких зняті санкції, рішення вже було реально розроблене і практично готове до затвердження два тижні тому.

– Жанно, генпрокурор Шокін говорив про те, що санкції не будуть зняті. Водночас з чотирьох осіб зняли ці санкції. Як правило, ЄС свої повідомлення схожого змісту поширює зранку. Сьогодні так не було. Було це трохи пізніше. Чи, можливо, Ви маєте якусь інформацію? Можливо, були якісь домовленості останні чи ще щось?

Жанна Безп'ятчук: Тут, власне, продовження того, що прозвучало, що рішення розроблялося ще два тижні тому. Фактично це має бути якась екстраординарна ситуація, щоб була порушена звична процедура ухвалення таких рішень. Тобто фактично два тижні тому було вирішено, що зніматимуть санкції з чотирьох осіб, а далі просто була задіяна певна процедура. Як з’ясувалося, в підсумку те, що сьогодні рішення публікували не так, як найчастіше це робиться, не рано-вранці, а дещо пізніше, то це була, швидше за все, технічна затримка. І вона ніяк не була пов’язана з діяльністю генпрокурора Шокіна і його активністю щодо цього питання. І повернути назад питання було неможливо.

Треба розуміти, що є певні процедури. ЄС їх завжди чітко дотримується. Це по-перше. І по-друге, що зараз є три місяці на те, щоб зібрати докази щодо чотирьох інших осіб, серед яких, наприклад, Олена Лукаш, то там не три місяці насправді. Реально це до двох місяців.

– Ми вчора спілкувалися з паном Портновим, з якого сьогодні санкції зняли. Він ще не знав тоді. Офіційної інформації не було. Він сказав, що буде й далі скаржитися.

Андрій Портнов: Я зупинятися не планую, тому що я у люксембурзькому суді оскаржую сам факт їх введення.

Друге. Якщо санкції будуть зняті, це буде юридично означати, що українська влада сфальсифікувала дані, які були направлені в ЄС. Саме у зв’язку з цим має бути питання відповідальності перед тими очільниками ГПУ у лютому 2014 року.

Андрій Портнов та Віктор Янукович. Архівне фото
Андрій Портнов та Віктор Янукович. Архівне фото

– Пане Паламарчук, як Ви це прокоментуєте?

– Треба розуміти, чому санкції зняли. І важко розповідати. Дуже гарно ваша кореспондентка сказала, що санкції тільки за економічні злочини можна ввести. Тому або це були надані недостатні докази, не встигли зібрати, тому що час втратили на той час, тому зняли. Або, можливо, зняли санкції із-за того, що якби невчасно надали додаткові докази.

– Але пан Портнов говорить про те, що він вимагатиме ще й покарання тих людей, хто вимагав цих санкцій.

На теперішній час зняли – напевне, не вистачає доказів. Завтра можуть з'явитися

– Так. Він може вимагати покарання, але справа в тому, що є суддівська Феміда, яка чітко оцінить. На той час, можливо, і було, і подали на введення санкцій. На теперішній час зняли – напевне, не вистачає цих доказів. А завтра вони можуть з'явитися. Тому сказати сьогодні, що буде Портнов оспорювати, він буде у цьому переможцем, то не можна цього сказати.

– До речі, ще одна особа з цього списку не так давно відвідала Київ, приїхала з Ізраїлю. Це Дмитро Табачник. Йому не було пред’явлено ніяких звинувачень. Немає доказів?

– Напевне, або недостатньо зібрали доказів, або слідство вважає, що сьогодні ще не потрібно пред’являти, тому що є кримінальний процес, є КПК, який чітко регламентує, в який спосіб, які докази мають бути, що потрібно.

– Але завтра може бути неможливо?

– Завтра може бути так, що він може покинути і не приїхати в Україну. Це правда. Але це треба запитати знову ж таки ту слідчо-оперативну групу і того слідчого, який веде цю справу. І це може зробити в ході розслідування тільки генпрокурор України.

– Говорять про те, що стосовно Сергія Клюєва, ще одного фігуранта, Верховна Рада мала б дати дозвіл на притягнення до відповідальності. Чи спроможеться Верховна Рада на це?

Рада дасть згоду на всіх, хто скоїв злочин

– Я скажу, що Верховна Рада дасть згоду на всіх, хто скоїв злочин. Якщо Ви пам’ятаєте, за всі часи незалежності України Верховна Рада тільки на одну людину не дала дозвіл, на притягнення до відповідальності. А так на всіх, хто скоїв злочин, вона давала. Так як і зараз відбувається по суддях – дає дозвіл. І я думаю, що проблеми в цьому не буде, що стосується Верховної Ради. Саме головне, щоб слідство швидко і ефективно розслідувало злочини, і у цьому крапка була поставлена у суді.

– Інтерпол затримав колишнього міністра фінансів, пана Колобова. Чи знайдуться докази стосовно нього, аби він був притягнутий до відповідальності, якщо він буде екстрадований до України?

Екстрадиція займає від півроку до півтора

– Перш за все треба сказати, що сама екстрадиція займає дуже багато часу. Вона займає від півроку до півтора року. Це не так просто.

По-друге, Інтерпол, коли приймає завдання, скажімо так, на розшук того чи іншого злочинця, керується виключно тими матеріалами, які направлені з тієї чи з іншої держави. Тобто дали достатньо матеріалів, зібраних доказів для затримання і екстрадиції. Тому я думаю, що там докази вже є. Тільки справа у тому, що треба повернути, пред’явити.

– Багато хто говорив ще, що ГПУ саботувала дещо розслідування. Наскільки це може бути правдою?

– Я скажу, що, напевне, це суб’єктивна чиясь думка, тому що важко сказати про те, що прокуратура саботувала. По-перше, вже помінялося, як Ви самі сказали, три людини. І кожна людина має рівень своєї відповідальності за це.

Але я скажу про те, що якби прокуратура настільки саботувала, то не було б узагалі порушено цих справ. І ті люди, які сьогодні розслідують, то це і професіональні люди, відповідальні. Але є й певні обставини.

– Будемо сподіватися, що справи будуть розслідувані. Ми будемо стежити за цим.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG