Доступність посилання

ТОП новини

Трійку кандидатів на посаду директора НАБ можуть визначити вже наступного тижня – Яновська


Олександра Яновська
Олександра Яновська

Фінальну трійку кандидатів на посаду директора Національного антикорупційного бюро можуть визначити вже наступного тижня. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила член конкурсної комісії, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександра Яновська.

Вона нагадала, що відібрані у другому турі кандидати повинні пройти перевірку згідно з законом про очищення влади.

«Сподіваюся, що це (визначення трійки фіналістів – ред.) буде десь 10-11 березня. Але в принципі це буде залежати від тривалості цих перевірок, скільки вони будуть тривати», – зазначила Яновська.

На запитання, чому процес відбору кандидата на посаду директора НАБ триває довше, ніж було заявлено керівництвом держави, член конкурсної комісії зазначила, що сам по собі процес, прописаний у законі, є складним і тривалим.

«Найшвидше правосуддя – це правосуддя «трійками». Найшвидше рішення – це рішення однієї особи. Якщо одна особа хотіла би чи могла би вирішити це питання, то, напевне, так треба було би робити. Але якщо вже законодавець пішов, і президент теж пішов на те, щоб цей процес був абсолютно прозорим, був демократичним, щоб це був справжній конкурс, то це апріорі не могло бути швидким процесом», – наголосила Яновська.

Професор нагадала, що у першому турі на посаду подалися 175 людей.

«Відверто, мені здається, адміністрація президента цього не очікувала. Вони нам з самого початку казали, що прийде пакетів 30, не більше. Але прийшло 175. І ми мусили їх обробити, ми мусили їх вивчити. Це зайняло досить великий проміжок часу», – розповіла член конкурсної комісії.

Напередодні комісія обрала 4 кандидатів, чиї досьє тепер перевірятимуть на відповідність вимогам закону про очищення влади. Після цього комісія має обрати 3 кандидатури, які подасть президентові. Глава держави має обрати одного і запропонувати його кандидатуру на розгляд парламенту.

XS
SM
MD
LG