Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не буде втягнутий у конфронтацію – Моґеріні


Представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні
Представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні

Євросоюз реалістичний щодо дій Росії, але не буде втягнутий у конфронтацію, заявляє представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

«Євросоюз надзвичайно реалістичний щодо Росії, але ніколи не буде втягнутий у конфронтацію. Ми все ще віримо, що не тільки на нашому континенті, а й за його межами краще прагнути до співпраці, ніж до конфронтації», – сказала Моґеріні у суботу, 7 березня, на прес-конференції у Ризі після завершення дводенного неформального саміту голів МЗС Євросоюзу.

«Ми повинні бути реалістами щодо дій Росії, починаючи від нелегальною анексії Криму минулого року. За тиждень буде річниця цього негативного розвитку. Але ми зобов’язані виконувати нашу місію, яка також полягає у постійному пошуку політичних каналів в інтересах насамперед наших східних партнерів – України, Молдови чи Грузії», – наголосила Федеріка Моґеріні.

Учора, 6 березня, Моґеріні заявила, що досягнуті у Мінську домовленості про перемирʼя на сході Україні дотримуються не повністю. За її словами, санкції проти Росії не скасують доти, доки не покращиться ситуація з безпекою. «А у разі необхідності ми їх посилимо», – зазначила Моґеріні і додала, що анексія Криму як порушення міжнародного права становить загрозу для всіх жителів ЄС.

Наразі жоден із пунктів укладених 12 лютого нових Мінських домовленостей не виконується повноцінно. Українська сторона звинувачує сепаратистів у порушенні режиму припинення вогню, бойовики звинувачують у цьому українських військових. Відведення важкого озброєння триває. Обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» поки не відбувся.

XS
SM
MD
LG