Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: роль жінки у запобіганні та врегулюванні конфліктів – неоціненна


Жінки, які складають половину населення, повинні бути активно залучені до ухвалення рішень, які формують і впливають на їхнє суспільство, включаючи запобігання і врегулювання конфліктів. Про це з нагоди Міжнодного жіночого дня заявив голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.

«Наш досвід врегулювання конфліктів на Західних Балканах продемонстрував, яку вирішальну роль має забезпечення повної і рівної участі жінок у питаннях миру і безпеки. Залучення жінок підвищує ймовірність досягнення стійкого миру», – сказав Дачич.

За його словами, жінки часто не розглядаються як зацікавлена сторона у мирних процесах, навіть якщо потерпають в результаті конфлікту чи від дій чоловіків.

«Ми повинні вийти за рамки бачення жінок як пасивних цивільних осіб чи жертв і визнати їхню ключову роль у суспільства і в питанні зміцнення миру», – додав голова ОБСЄ.

На його думку, жінки можуть і повинні відігравати роль в ухваленні рішень на всіх етапах врегулювання конфліктів.

«Рівні права для жінок і чоловіків та захисту всіх прав людини мають важливе значення для сталого миру і безпеки», – зазначив Дачич.

Раніше генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав до гендерної рівності і боротьби з насиллям над жінками. Український президент Петро Порошенко теж виокремив роль жінки в непростий для України час.

8 березня у світі відзначають Міжнародний жіночий день. В Україні цей день є державним святом. Цьогоріч вихідними оголошено два дні 8 і 9 березня.

XS
SM
MD
LG