Доступність посилання

ТОП новини

В ЄС узгодили будівництво альтернативи російському газопроводу «Південний потік»


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Словаччина, Угорщина, Румунія і Болгарія узгодили основні положення меморандуму з будівництва газопроводу Eastring як альтернативу російському проекту газопроводу «Південний потік». Про це повідомив прес-секретар проекту Eastring Вахрам Чугурян.

За його словами, ключові положення документа вже погоджено, найближчим часом сторони його підпишуть.

Трубопровід Eastring за планом є універсальним − джерелами газових поставок стане як Західна Європа, так і Росія, Азербайджан, Ірак, Іран та Кіпр; трубопровід з'єднає Західну та Східну Європу і Балкани за допомогою хабів на словацько-українському і болгарсько-турецькому кордонах.

В той же час, роль України як потенційного держави-транзитера в даному проекті, поки окреслена недостатньо ясно. На офіційному сайті проекту йдеться, що українські транзитні потужності можуть бути використані.

Цей проект вважається альтернативним, оскільки реалізація «Південного потоку» може зробити низку країн ЄС залежними від Росії на тлі посилення напруженості. Окрім того, обхід України як транзитної території Євросоюз розцінив як політичний тиск та наступ на принципи чесної конкуренції.

1 грудня президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна відмовляється від проекту «Південний потік».

XS
SM
MD
LG