Доступність посилання

ТОП новини

«Культура буде нашою зброєю» – Порошенко на врученні Шевченківської премії


Порошенко на врученні Шевченківської премії: «Культура стане зброєю для перемоги»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Відомі українці долучились до радіо-марафону «Шевченко мобілізує»

Президент України Петро Порошенко вручив Національні премії імені Тараса Шевченка з нагоди 201-ї річниці поета, якого він назвав «пророком». У своїй вітальній промові президент зауважив, що Україна протистоятиме ворогу не лише зброєю, але і власною культурою та ідентичністю. Порошенко також приєднався до всеукраїнського марафону «Шевченко мобілізує» – продекламував вірш поета.

Цьогоріч лауреатами Шевченківської премії стали поет Юрій Буряк – за книгу поезій «Не мертве море», художник Микола Компанець – за мистецький цикл «Земля моїх батьків» та ілюстрації до творів Миколи Гоголя, письменник Костянтин Москалець – за книгу літературної критики та есеїстики «Сполохи», а також актор Петро Панчук – за втілення образу Тараса Шевченка на вітчизняній театральній сцені.

Один із лауреатів, Петро Панчук – актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. За його плечима виконання ролі Кобзаря у постановках «Усюди один», «Божественна самотність», «Тарас. Слова» та у стрічці «Повернення». За словами лауреата, він не відчуває себе двійником Шевченка, утім молиться йому та просить Кобзаря поділись своєю внутрішньою силою.

«Шевченко вибрав мене: коли мені було шість років, голова колгоспу Іван Кухарський, уже покійний, подарував шестирічному хлопчику «Кобзаря». Потім я грав Шевченка в інституті, у дипломній роботі у фільмі. І так протягом усього життя мене Шевченко супроводжував», – розповідає лауреат Шевченківської премії.

Українці є мирною нацією, утім боронитимуть свою незалежність – Порошенко

Про роль Тараса Шевченка та інших провідних митців у долі держави згадав президент Петро Порошенко у вітальній промові. Він зазначив, що протистояти Росії зброєю на передовій – не достатньо. За його словами, українська культура також має стати зброєю проти Росії. Саме збереження української ідентичності, каже Порошенко, є запорукою як внутрішнього діалогу в державі, так і гарантією суверенності.

Саме культура стане найпершою гарантією єдності України, буде нашою зброєю
Петро Порошенко

«Щоб вести дієву боротьбу з агресором, утверджувати незалежність, ми маємо виробити ефективну модель культурної політики. Саме культура стане найпершою гарантією єдності України, буде нашою зброєю», – зауважив Порошенко.

Він додав, що поезія Шевченка не раз пробуджувала українців від «летаргічного сну». Зокрема, пригадав, як у період Революції гідності часто лунали рядки «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!». Ця настанова звучить і сьогодні, коли здійснюється воєнна агресія проти нашої держави, резюмував Порошенко. За його словами, українці є мирною нацією, утім боронитимуть свою незалежність та суверенність до останнього.

Українці декламують вірші Кобзара в рамках радіо-марафону «Шевченко мобілізує»

Президент також долучився до радіо-марафону «Шевченко мобілізує». Він розпочався о 6-й ранку із озвучення запису голосу героя Небесної сотні Сергія Нігояна. А Петро Порошенко на врученні Шевченківської премії обрав для читання вірш Кобзаря «Молитва».

«Злоначинающих спини, у пута кутії не куй, в склепи глибокі не муруй. А доброзиждущим рукам і покажи, і поможи, святую силу ниспошли», – зачитав президент.

До марафону вже приєднались прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, спікер Володимир Гройсман, патріарх Філарет, музикант Святослав Вакарчук та сестра Надії Савченко – Віра.

9 березня Україна святкує 201-у річницю від дня народження українського письменника і художника Тараса Шевченка. Цього дня по всій країні і за кордоном, де живуть українці, заплановане покладання квітів до пам’ятників Кобзареві, культурно-освітні заходи, поетичні вечори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG