Доступність посилання

ТОП новини

Російська пропаганда воює з реальністю – генпродюсер «Ukraine Today»


Тетяна Пушнова переконана, що українському інформаційному простору потрібна чітка стратегія в умовах фактичної та інформаційної війниРосії з Україною

Тетяна Пушнова, генеральний продюсер нового англомовного новинного телеканалу «Ukraine Today», який мовить з України за кордон для іноземного глядача, в інтерв’ю «Uолосу Америки» заявила, що українському інформаційному простору потрібна чітка стратегія в умовах фактичної та інформаційної війни Росії з Україною.

– Чи відчуваєте Ви себе генералом у цій інформаційній війні з Росією за свідомість західного глядача сьогодні?

– Я скоріше – солдат.

– Чи вдається взагалі протистояти інформаційній пропаганді, яка зараз шириться не тільки в Україні, Росії, а й за кордоном? Наскільки складно доносити інший месидж?

– По-перше, дуже важливо розуміти, що протистояти російській пропаганді ми не маємо пропагандою. Ми не маємо давати пропаганду у відповідь. Ми не маємо продукувати якісь неправильні або неправдиві історії, тому що головна мета тієї пропаганди, яка існує зараз на міжнародному інформаційному полі від Росії, її мета зробити так, щоб реальності не існувало, щоб не існувало правди, щоб у всьому люди могли сумніватися. Важливо бути джерелом правдивої інформації, важливо доносити об’єктивну інформацію, яка є в Україні і довкола неї, і відповідно в росії теж.

– За півроку в ефірі чи маєте ви можливість переконатися який вплив маєте на західного глядача, хто вас дивиться і яку зворотню реакцію ви чуєте?

– Нами цікавляться великі кабельні оператори Європи. Ми майже домовилися про співпрацю з багатьма потужними операторами в Європі. Це «Virgin» у Британії, ми вже підписали з ними контракт і зараз узгоджуємо технічні моменти. Ми відчуваємо, що ця інформація дуже потрібна, але, звичайно, весь «feedback» ми отримуємо через інтернет. За ці півроку ми дещо змінюємо акценти, тому ще через інтернет отримуємо дуже багато позитивних, негативних відгуків що краще чи не варто робити. Ми працюємо над собою. Але мовити з України англійською мовою неймовірно важко, ми поставили собі неймовірно високу планку щодо мови. У нас працюють в основному британські громадяни, щоб рівень мови відповідав міжнародним вимогам до англійської мови. І намагаємося цю планку втримати.

– Ви є приватним комерційним каналом. Чи канал «Ukraine Today» є адекватною відповіддю тій російській пропаганді, тій машині, яка намагається будувати месиджі на Заході централізовано?

– Так, ми є приватним каналом, і я розглядаю цей проект таким самим благочинним проектом, яким є все в Україні останнім часом. Якась людина може допомогти армії і зв’язати шкарпетки, хтось може купити тепловізор, а хтось може працювати в іншому воєнному полі. Інформаційно в нас все-таки ведеться війна і зробити такий проект. І, звичайно, ми розбудовуємо «Ukraine Today» не тільки як інформаційний канал, але як майданчик для інших проектів. Ми запрошуємо до співпраці дуже багато українських медіа, зараз почали співпрацю з Першим національним, перекладаємо їх документальні фільми, з іншими телеканалами теж хочемо співпрацювати. Думаю, і будемо. Наша сила не в грошах, наша сила в правді, в об’єктивності.

– Наскільки скоординованою чи незалежною від редактора має бути інформаційна політика в умовах війни?

– Наша країна, в першу чергу, має розбудувати свою комунікаційну стратегію і тоді буде зрозуміло, яку інформаційну політику в цій державі вести. Це дуже ситуативно вирішувати – впроваджувати військову цензуру на національних медіа чи не впроваджувати, запускати якийсь канал за кошти держави чи не запускати. Це дуже ситуативна і хаотична стратегія, вона має бути напрацьована як комунікативна стратегія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG