Доступність посилання

ТОП новини

Оборонна промисловість має працювати «у три зміни», бо можливий наступ Росії – експерт


Військова техніка на параді у День Незалежності, 24 серпня 2014 року
Військова техніка на параді у День Незалежності, 24 серпня 2014 року

Військовий експерт Ігор Козій не сумнівається, що невдовзі російські війська та сепаратисти поновлять спроби наступу: ударні групи вже готуються

Київ – Росія порушить перемир’я на Донбасі за першої ж нагоди, про це свідчить накопичення техніки та військових на ключових напрямках біля лінії зіткнення, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Ігор Козій, військовий експерт Інституту євроатлантичного співробітництва. За його словами, початок літньої кампанії може прискорити той факт, що після відходу українських військ з Дебальцева сепаратисти отримали змогу постачати техніку та підкріплення з Росії залізницею. В цих умовах Ігор Козій радить українському командуванню та уряду формувати великі резерви на напрямках можливих атак і максимально завантажити українську оборонну галузь.

– Пане Козій, як довго в нинішній ситуації може зберігатися перемир’я та відносне затишшя на фронті?

Питання в тому, коли буде наступ, і якими силами

– Історія цього конфлікту свідчить, що Росія не виконує своїх зобов’язань абсолютно. І зараз сподіватися, що російська сторона чогось дотримуватиметься – було би абсолютно несерйозно. На це навіть орієнтуватися не треба. Що стосується накопичення сил – зрозуміло, що вони концентруються для певних завдань. Кожне групування створюється під щось. Під що саме – мають встановити українські розвідувальні структури. Цю ситуацію треба постійно відстежувати й аналізувати. Питання в тому, коли буде наступ, і якими силами.

– Якщо бойовики та російські військові готують наступ, то на якому етапі зараз ця підготовка?

Ми можемо очікувати, що спроба наступу розпочнеться у стислі терміни. Залежить від того, як швидко російська сторона підготує техніку й озброєння

– Враховуючи, що російська сторона налагодила постачання залізницею (після відступу українських сил з Дебальцева – ред.), ми можемо очікувати, що спроба наступу розпочнеться у стислі терміни. Залежить від того, як швидко російська сторона підготує техніку й озброєння, людей, наскільки швидко спланує. На мою думку, нині російський Генштаб уточнює свої плани, враховуючи ситуацію, в тому числі, на міжнародному рівні. Прикро, але ми спостерігаємо деяке ослаблення з боку міжнародної спільноти щодо санкцій та подальшого тиску на Російську Федерацію, щоб змусити її припинити агресію. Так, Швейцарія фактично відійшла від політики санкцій, погодившись продавати Росії високотехнологічні матеріали, які можуть бути використані зокрема і з військовою метою.

– Як у цій ситуації діяти Україні?

Головне, що треба робити – має робитися не в Донецькій чи Луганській областях, а у Києві

– Передовсім українська сторона повинна створювати військове групування на випадок, скажімо, найгіршого сценарію. Тобто, групування має бути готове діяти у випадку повномасштабного наступу. Потрібно накопичувати військові резерви, робити необхідні запаси. І головне, що треба робити – має робитися не в Донецькій чи Луганській областях, а у Києві. Це проведення реформ, передовсім у оборонно-промисловому комплексі. Нині він має працювати у три зміни, його слід завантажити на повну потужність.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG