Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан: активіста заарештували за звинуваченням «розпалювання ворожнечі»


Сакен Байкенов
Сакен Байкенов

Казахський активіст та блогер, який протестував проти запуску російських ракет «Протон» з космодрому «Байконур», був затриманий і звинувачений у скоєнні злочину на ґрунті ненависті.

Прес-служба міського суду Астани 10 березня повідомила Радіо Свобода, що Сакена Байкенова відправили до місця досудового утримання під вартою, де він перебуватиме протягом двох місяців.

Пізно увечері 9 березня активіст був звинувачений у розпалюванні ворожнечі.

За останні роки ракети «Протон» вибухали декілька разів під час невдалого запуску з об'єкту, який орендований Росією в центральній частині Казахстану, забруднюючи територію токсичними паливом.

Байкенов – відомий опонент запуску ракет «Протону». Впродовж останніх декількох місяців він брав участь в акціях протесту проти запуску цих ракет у місті Алма-Ати та в Астані, столиці Казахстану.

Його дружина, Карлигаш Мирзаділова, розповіла Радіо Свобода, що поліція забрала Байкенова з їхньої квартири в Алма-Ати 7 березня.

Як повідомив Радіо Свобода адвокат Байкенова Толеген Шайков, його не було на судовому слуханні 9 березня і він досі не може ознайомитись з документами у справі.

XS
SM
MD
LG