Доступність посилання

ТОП новини

Обама утримається від поставок Україні летальної оборонної допомоги – посол Німеччини в США


Петер Віттіґ
Петер Віттіґ

Президент США Барак Обама в лютому погодився утриматися від поставок Україні летальної оборонної допомоги, повідомив посол Німеччини в США Петер Віттіґ. Ця заява з’явилася на тлі нових вимог законодавців від обох партій до президента надати підтримку українській армії в її боротьбі з проросійськими сепаратистами.

В інтерв’ю Associated Press Віттіґ повідомив, що Обама погодився утриматися від поставок під час лютневої зустрічі в Білому домі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

За його словами, Обама погодився з Меркель в тому, що важливо «звільнити простір для поточних дипломатичних і політичних зусиль».

«Два лідери обмінялися думками з цього питання, і зійшлися в тому, щоб не брати зобов’язань або не рухатися вперед у питанні поставок летальної зброї», – заявив Віттіґ інформагентству.

Адміністрація Обами публічно заявляла, що досі обговорює доцільність поставок протитанкової зброї та інших оборонних озброєнь, щоб зміцнити здатність Києва захищати свою територію і війська в Східній Україні.

Минулого тижня близько десятка законодавців від обох партій підтримали заклик спікера Палати представників Джона Бейнера до Обами про негайну поставку зброї, стверджуючи, що проросійські сепаратисти лише закріпили свої успіхи після так званих Мінських угод, які призвели до нетривкого припинення вогню минулого місяця.

Тим не менш, проти поставок виступають уряди багатьох європейських країн, особливо Німеччина.

Білий дім відмовився вдаватися в деталі статусу обговорюваного рішення. Проте прес-секретар Ради національної безпеки Білого дому Марк Стро повідомив, що США ведуть тісні консультації з європейськими союзниками і постійно оцінюють свою політику, щоб вона сприяла досягненню цілей США в Україні.

XS
SM
MD
LG