Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан: парламентський комітет затверджує закон про «іноземних агентів»


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Киргизстані парламентський комітет затвердив суперечливий законопроект, який надаватиме статус «іноземного агента» усім неурядовим організаціям, що фінансуються з-за кордону.

Законодавець Ширин Айтматова повідомила Радіо Свобода, що законодавчий комітет затвердив законопроект 10 березня і надіслав його до інших комітетів для подальшого обговорення.

Законопроект був ініційований групою законодавців у листопаді, Міністерство юстиції виступило із заявою, що немає ніякої необхідності в такому законі, оскільки чинного законодавства достатньо для захисту національної безпеки.

У Киргизстані закон критикували як спробу скопіювати Росію, де закон «про іноземних агентів» був введений у дію ще у 2012 році, і був розкритикований представниками громадянського суспільства та урядів західних країн.

6 березня російський голова регіонального союзу безпеки висловився у Бішкеку, що Киргизстан має впровадити суворий контроль над недержавними установами з іноземним фінансуванням.

Голова Організації договору про колективну безпеку Миколай Бордюжа вважає, що ці недержавні установи використовуються іншими країнами, щоб «наносити загрозу суверенітету і територіальній цілісності держави».

XS
SM
MD
LG