Доступність посилання

ТОП новини

Що вдалось зробити парламенту за перші 100 днів роботи?


Гройсман: серед нагальних викликів – модернізація армії та стабілізація валютного курсу

Спікер Верховної Ради Володимир Гройсман відзвітував про досягнення та перших 100 днів парламенту 8 скликання. За його словами, держава зробила ефективні кроки в оборонному секторі та децентралізації, вдається також поступово змінювати податкову систему. Серед нагальних викликів, каже Гройсман – модернізація армії та стабілізація валютного курсу. Експерти прогнозують, що надалі суперечки між депутатами посилюватимуться, утім коаліції навряд чи щось загрожує.

За перші 100 днів роботи парламенту 8-го скликання депутати зареєстрували 770 законопроектів та постанов, із них 72 – ухвалили. Таку статистику озвучив спікер Володимир Гройсман та додав, що Рада 8-го скликання працює вдвічі активніше за попередню, хоч це і не завжди гарантує ефективність.

Він зазначив, що політики надто мало роз’яснюють населенню, що вже вдалось зробити – тож усі кроки реформ видаються надто повільними. За його словами, Верховна Рада працює динамічно, а коаліція хоч і може мати «проблеми у взаємодії», утім цілком здатна домовлятись.

Що зроблено за 100 днів?

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

«Пріоритети на 100 днів, які у нас були: національна безпека та оборона, реформа судоустрою та боротьба з корупцією, фінансова стабілізація, дерегуляція та захист прав інвесторів, дерегуляція влади», – говорить Гройсман.

За словами спікера, у цих галузях вдалось ухвалити низку ефективних законопроектів. Утім, додав Гройсман, більшість фундаментальних реформ запланована саме на 2015 рік – попередні місяці парламент готував законодавчу базу під відповідні зміни.

Аби Рада працювала ефективніше, пропонує Гройсман, потрібно слідкувати за дисципліною. Він додав, що вже зареєстрував проект закону, який передбачає відповідальність за бійки в парламенті. За недоречну поведінку парламентарів видалятимуть із зали – максимально на 15 засідань.

«Ми всі маємо розуміти що, незважаючи на статус, на вік та досвід, депутати мають бути покарані за невідповідну поведінку», – зазначив Гройсман.

Гройсман планує боротись із бійками в парламенті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00


Чи заборонять російські серіали на українських каналах?

Обіцяє спікер вирішити і питання щодо резонансного медійного законопроекту. Гройсман додає, що парламент наступного тижня знову розглядатиме остаточну заборону трансляції російських серіалів. Гройсман пояснив затримку з підписанням відповідного законопроекту тим, що відразу після голосування за нього 5 лютого депутати від «Опозиційного блоку» подали скаргу про «начебто порушення процедури» під час голосування. Він додав, що відповідну скаргу було скеровано до регламентного комітету. Гройсман роз’яснив, що відповідно до законодавства Верховна Рада повинна розглянути постанову про скасування голосування за цей законопроект.

Чому Гройсман не підписує закон про заборону російських серіалів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00


Попереду у Ради ще багато роботи, додає Гройсман. Зокрема, найближчим часом парламент мусить ухвалити відповідні законопроекти для стабілізації фінансової ситуації в державі, посилити боротьбу з корупцією та розпочати оновлення Конституції.

Частина депутатів намагаються перетворити Раду у Майдан під куполом – політолог

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Оцінювати ефективність нового скликання слід, порівнюючи його з попереднім та зважаючи, що цей парламент «перехідний». Так вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. За його словами, Верховна Рада наразі об’єднує в собі старе і нове. Тож має, каже він, «два обличчя»: одне прагне змінювати державу, інше озирається назад. Таким чином, зберігаються традиційні вже «прогули та непомітна робота парламентських комітетів», але і революція залишила відбиток.

«Дуже помітно у частини депутатів намагання перетворити Верховну Раду у Майдан під куполом. Це нагадує дійсно іноді мітингову атмосферу у Верховній Раді. Не дуже допомагає результативності», – каже Фесенко.

Депутати не зупинили наступ економічного і соціального хаосу – експерт

Аналізуючи ефективність роботи Ради, керівник аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов вказує на те, над чим ще слід працювати. За його словами, кроки в напрямку реформ робляться, утім законопроекти часто є «сирими», а зміни гальмуються через непорозуміння в коаліції.

«Депутати не змогли ухвалити жодного закону, який би зупинив наступ економічного і соціального хаосу. Незважаючи на революційну риторику, парламент повторює масу помилок і недоліків своїх попередників. Найбільш кричущий факт – голосування 29 грудня за бюджет на 2015 рік», – каже Золотарьов.

Він зауважує, що бюджет ухвалювали з порушеннями Конституції і регламенту. «Рада просто «продавлювала позитивне рішення», додає експерт. Натомість, спікер Гройсман, відповідаючи на запитання журналістів про ухвалення головного кошторису країни, зауважив: бюджет ухвалювали у надзвичайно важких для країни умовах. Окрім того, додав голова парламенту, на відміну від попередніх років, його довго обговорювали та узгоджували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG